Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σκοπίων συμφώνησε σε συμβιβαστική για το όνομα;

Υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού για τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, μεταξύ του σλαβικού VMRO-DPMNE και του αλβανικού DUI, που- όπως χαρακτηριστικά γράφεται- δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε μια συμβιβαστική λύση και ότι τα δύο μέρη συμφωνούν και στην ύπαρξη ενός τρίτου ενδιαφερόμενου που θα μπορούσε να εμπλακεί στη διαμάχη.
Αυτά σημειώνει το σλαβικό Ράδιο Σλόμποντνα Ευρώπα που παρουσιάζει τις απόψεις του καθηγητή Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ντίμιταρ Μίρτσεφ.
Ο Μίρτσεφ δήλωσε ότι η διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς έχει ωριμάσει και ότι γίνονται συζητήσεις στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης μεταξύ του σλαβικού και αλβανικού κόμματος, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαφωνία.
«Είμαι αισιόδοξος ότι οι σχέσεις του VMRO-DPMNE και DUI έχουν έρθει σε μια πρόοδο και μπορούν να επηρεάσουν το διεθνές περιβάλλον, με την προώθηση της σχέσης αυτής», δήλωσε ο Μίρτσεφ.
Ο (Αλβανός αναλυτής), Μερσέλ Μπιλάλι, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι δύο κυβερνητικές δομές δεν είχαν την πολιτική βούληση για την επίλυση αυτής της διαφοράς, φθάσαμε ξαφνικά σε μια θέση που υπόσχονται μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα.
«Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι ένα ακόμη παιχνίδι πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO και ίσως να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι από εδώ υπάρχει εποικοδομητική στάση, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης», είπε ο Μπιλάλι- Bilajli.
Όσον αφορά την ανάγκη για την ένταξη μιας τρίτης σημαντικής δύναμης, ως μεσάζουσας μεταξύ των δύο πλευρών, ο Μπιλάλι θεωρεί ότι αυτό είναι αισιόδοξο, σε σχέση με τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ότι η Γερμανία θέλει να συνεργασθεί με τα κόμματα των Σκοπίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι στους επόμενους μήνες θα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
«Είναι ενθαρρυντικό που η Μέρκελ είπε ότι μπορεί να επηρεάσει. Εμείς, περιμένουμε στην πραγματικότητα υποστήριξη στη διαφορά με μια πιο άμεση μεσολάβηση της ΕΕ», δήλωσε ο Μίρτσεφ σύμφωνα με το echedoros-a.gr.
Επιπρόσθετα ο Αντόνιο Μιλόσοσκι , πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, δήλωσε ότι εκτός από την πολιτική βούληση των Σκοπίων και της Ελλάδας, χρειάζεται και η πολιτική βούληση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για την επίλυση της διαφοράς.
Επεσήμανε, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, θα πρέπει να αναρτηθούν ενώπιον του κοινού, ώστε να μην βλαφτεί η διαδικασία και η αξιολόγηση της ποιότητας της λύσης και αυτό είναι πιο σημαντικό από την ταχύτητα σε έναν συμβιβασμό που επιμένει το DUI.
makeleio

Αναρτήθηκε από στις