«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η υποχρέωση του ελληνικού Κράτους να τιμά τους όρους που το ίδιο θέτει στις συναλλαγές του με τον πολίτη και αυτονόητη είναι και δεσμευτική.

Σε καταστάσεις έκτακτης δυσκολίας, όπως η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι δυνατόν να υπάρχει παρέκκλιση, όχι από την αυτονόητη δέσμευση, αλλά από  την πρακτική για την εφαρμογή της.

Σημαίνει αυτό ότι η βασική υποχρέωση να αποζημιωθούν πλήρως οι μικρο-ομολογιούχοι παραμένει αδιαπραγμάτευτη και ισχυρή.

Την υποχρέωση αυτή, άλλωστε, έχει αναγνωρίσει και η Κυβέρνηση στα υψηλότερα κλιμάκιά της, με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά (Ζάππειο) και τον Αντιπρόεδρό της κ. Ευάγγελο Βενιζέλο (Βουλή).

Η μέχρι σήμερα επωδός ήταν πως ναι, θέμα υπάρχει, χρήματα δεν υπάρχουν! Και αφήνουν να εννοηθεί ότι μακροπρόθεσμα θα ασχοληθούν με το θέμα προς μερική θεραπεία του…

Ήδη, με τη συνέντευξή του στην Panhellenic Post, ο ελληνο-αμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου δίνει νέα τροπή στην όλη υπόθεση υποδεικνύοντας το στίγμα της άμεσα εφικτής λύσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση –επισημαίνει-  είπε ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν θα ξανασυμβεί γιατί τα ομόλογα τα εγγυάται η Κεντρική Τράπεζα από δω και πέρα!» Και παρακάτω: “…η τελευταία Σύνοδος Κορυφής έδωσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi  το δικαίωμα να διορθώνει τις οικονομικές αδικίες της Ευρώπης, να κόβει Ομόλογα και παράγει Ευρώ».

Η πρώτη αδικία, λοιπόν, την οποία ο κ. Draghi πρέπει να διορθώσει εν ονόματι αυτών που τον διόρισαν, είναι των Ελλήνων και Ελλήνων Αποδήμων μικροομολογιούχων.

Επομένως, η Κυβέρνηση δεν καλείται να επιστρέψει από το δημόσιο κορβανά τα χρήματα στους μικρο-ομολογιούχους!  Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση απλά να κάνει τη σωστή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Η τελευταία, με βάση την ευθύνη που φέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με την πείσμωνα άρνησή της να πράξει τότε όσα σήμερα καθυστερημένα υιοθετεί, οφείλει να σπεύσει να επανορθώσει την αδικία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σπύρου, «αυτό μπορούν να το κάνουν μέσα στο πλαίσιο επιμήκυνσης πληρωμών του χρέους. Μέσα από την μείωση των επιτοκίων. Και μέσα σ΄ όλη τη συζήτηση και το νέο ρόλο που απόκτησε η ΕΚΤ  (να κόβει Ομόλογα και παράγει Ευρώ) για να μην ξανασυμβεί νέο «κούρεμα»…

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»…