Καταπέλτης το δικαστήριο: Ο Πιστόριους τα έχει τετρακόσια

Καταπέλτης το δικαστήριο: Ο Πιστόριους τα έχει τετρακόσια  

Καταδικαστικό είναι το ψυχιατρικό πόρισμα, το οποίο ανέγνωσε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ για την υπόθεση του Νοτιοαφρικανού αθλητή, Όσκαρ Πιστόριους.

Η πραγματογνωμοσύνη διαπιστώνει πλήρη ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του κατά τη χρονική στιγμή των γεγονότων το 2013, παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση είχε επικαλεστεί αγχώδη διαταραχή, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πράξη του Πιστόριους. 

“Ο κ. Πιστόριους δεν έπασχε από ψυχική διαταραχή ή αναπηρία που θα μπορούσε να τον καθιστά ποινικά μη υπεύθυνο της πράξης για την οποία κατηγορείται”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τέσσερις εμπειρογνώμονες στους οποίους είχε ζητηθεί να εξετάσουν τον αθλητή, σύμφωνα με την επίμαχη ιατρική έκθεση.

“Ήταν σε θέση να εκτιμήσει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος”, προσθέτουν σημειώνοντας ότι οι τρεις ψυχίατροι και ο τέταρτος κλινικός, ένας ψυχολόγος, κατέληξαν στα ίδια πορίσματα, παρότι αυτά διατυπώνονται σε δύο χωριστές εκθέσεις.

Ο δικηγόρος του Πιστόριους Μπάρι Ρουξ δεν έχει αναφερθεί ακόμη στα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων αυτών, ούτε η δικαστής του δικαστηρίου της Πρετόριας Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία διέταξε τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης.

Για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη, η ακροαματική διαδικασία είχε διακοπεί στις 20 Μαΐου ώστε να επιτραπεί στον αθλητή να εξεταστεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Πρετόριας και να υπάρξει ανεξάρτητη διάγνωση μετά τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο Πιστόριους πιθανόν πάσχει από μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή που χρονολογείται από την παιδική του ηλικία και η οποία μπορεί να συνέβαλε στη μοιραία πράξη.

Η δίκη του Πιστόριους, ο οποίος πρόκειται να απολογηθεί για τη δολοφονία της φίλης του, επαναλαμβάνεται σήμερα στην Πρετόρια, ύστερα διακοπή περίπου ενάμιση μήνα, ώστε να υπάρξει αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης του κατηγορούμενου.

News.gr - Ειδήσεις και Άμεση Ενημέρωση