Θερινά σχολεία για ομογενείς μαθητές στην Ελλάδα από Παμμεσσηνιακή και Ωνάσειο

Η Παμμεσσινιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά φιλοξενεί φέτος  στην Καλαμάτα, για μαθησιακούς λόγους, σαράντα μαθητές από το εξωτερικό, τους περισσότερους τα τελευταία χρόνια, όπως είπε στην ΡΗΡ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.  Θόδωρος Τζαλαλής, που βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να επιμεληθεί του όλου Προγράμματος.

Οι 40 μαθητές ηλικίας 18 έως 24 ετών, είναι ομογενείς από Αμερική, Καναδά, ένας από Ρωσία και 2 από Ουκρανία και θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, λαογραφίας, φιλοσοφίας και πολιτισμού στο Ελληνικό Θερινό Σχολείο, στην Καλαμάτα, από τις 14 Ιουλίου έως και τις 8 Αυγούστου.

Η διοργάνωση ανήκει στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σκοπός του σχολείου, που θα λειτουργήσει για έννατη συνεχή χρονιά, είναι να ενισχυθεί η Ελληνική παιδεία των νέων ομογενών, μέσα από την καθημερινή επαφή με την ελληνική κουλτούρα και την κοινωνικοποίησή τους, σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον.

Οι ομογενείς μαθητές φθάνουν στην Αθήνα την Κυριακή 13 Ιουλίου και την ίδια μέρα αναχωρούν οδικώς για την Καλαμάτα όπου την επομένη, Δευτέρα 14 Ιουλίου αρχίζουν τα μαθήματα.

Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στην φοιτητική Εστία των ΤΕΙ Καλαμάτας.

Πρόκειται για ομογενείς μαθητές με Μεσσηνιακή καταγωγή, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Στο Πρόγραμμα, εκτός των μαθημάτων προβλέπονται και εκπαιδευτικές εκδρομές  στην Πύλο, με επίσκεψη στην Φοινικούντα, στην Αρχαία Ολυμπία, με επίσκεψη στη Ζαχάρω, στο Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, αλλά και στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως με επίσκεψη στον Ιερό Βράχο για όσους μαθητές δεν τον έχουν επισκεφθεί.

Τέλος, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν αρχαία Τραγωδία (τους Βατράχους του Αριστοφάνη) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

Επίσης, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών συνεργάζεται με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση και για πρώτη φορά υποδέχεται στην Αθήνα, για τρία χρόνια, διακόσιους περίπου μαθητές και συνοδούς καθηγητές από την Ελλάδα, από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ασία προκειμένου να συμμετάσχουν στα θερινά σχολεία.

Τα Θερινά Σχολεία είναι ένα διακριτό και αυτοτελές έργο του ευρύτερου κοινοτικού προγράμματος με τίτλο: «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της Γνώσης και των καινοτόμων ιδεών», που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε σύμπραξη με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Το Πρόγραμμα συνιστά μια πολυθεματική εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες και κατάλληλες μεθοδολογίες δια βίου μάθησης, απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και εμπνέεται, όπως δηλώνει και ο τίτλος, από την Ακαδημία του Πλάτωνα. Η Ακαδημία Πλάτωνα καθώς αναδείχθηκε σε κορυφαίο πνευματικό κέντρο την εποχή της αρχαίας Αθήνας, καθόρισε τη φιλοσοφική αλλά και επιστημονική σκέψη και συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία τη δυνατότητα να έρθουν σε ζωντανή επαφή με ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και τόπους της Ελλάδας που επηρέασαν την παγκόσμια ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ πρώτης σελίδας, στο μέσον ο Θόδωρος Τζαλαλής.