Κύριε Πρωθυπουργέ, θα χάσουμε την Ομογένεια “για μια χούφτα δολάρια”;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κατακλύζεται η Panhellenic Post από επιστολές, e-mails και τηλεφωνήματα ομογενών γύρω από το θέμα της φορολογικής κατοικίας για τα κατά την “κρίση” τους δικαιολογητικά που τους ζητούν κάποιοι Έφοροι, και όχι για εκείνα που ο νόμος ορίζει.

Δυστυχώς το θέμα -καθώς το Υπουργείο οικονομικών αδυνατεί, φαίνεται, ή δεν θέλει να δώσει λύση- τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μεταξύ των ομογενών.

Οι επιστολές τους είναι γεμάτες θυμό, αγανάκτηση και απόγνωση.

Θα τολμήσουμε, από τις στήλες αυτές, με τον πρέποντα σεβασμό, αλλά και μεγάλη εθνική αγωνία, να απευθυνθούμε προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, βέβαιοι όντες ότι ήδη έχει αντιληφθεί το μέγεθος του όλου ζητήματος.  Κινδυνεύουν ζωηρά να διαρραγούν οι δεσμοί του Ελληνικού Κράτους με την Ομογένεια, Κύριε Πρωθυπουργέ! Ποιός θα αναλάβει την εθνική αυτή ευθύνη;

Το Υπουργείο Οικονομικών, τεχνοκρατικά σκεπτόμενο, δεν δείχνει διάθεση, να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση. Ακόμη και τις επιστολές ομογενών που λαβαίνει, αντι να κινηθεί προς πλήρη διευθέτηση του θέματος, τις παραπέμπει στις καλένδες της “Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης”! Να κάνει τι; Να ερμηνεύσει και αυτή με τη σειρά της την απόφαση του Υφυπουργού κ. Μαυραγάνη; Δεν αρκούν τόσοι Έφοροι;

Αλλά βεβαιώς πρόκειται για στάχτη στα μάτια αφελών.

Ιδού τι απάντησε το γραφείο Μαυραγάνη στον ομογενή κ. Κώστα Γιαννόπουλο που σε διάστημα ενός μηνός, έστειλε δύο επι του θέματος, επιστολές στον κ. Μαυραγάνη:

From: Secr. Dep. G.Mavraganis <secr.dep@mofadm.gr>
To: eltgiannopoulos@yahoo.com
Sent: Wednesday, June 18, 2014 3:30 PM
Subject: ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι η επιστολή σας διαβιβάστηκε με Αριθμ. Πρωτ.: 0001544/ 12-6-2014 – 0001552/13-6-2014 στην Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης.
Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού
Γ. Μαυραγάνη
Και περίπου ένα μήνα αργότερα, του ξαναγράφουν:
From: Secr. Dep. G.Mavraganis <secr.dep@mofadm.gr>
To: eltgiannopoulos@yahoo.com
Sent: Friday, July 11, 2014 4:42 PM
Subject: ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι η επιστολή σας διαβιβάστηκε στην Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης με Αριθμ. Πρωτ.: 0001812 στις 11/07/2014.
Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού
Γ. Μαυραγάνη”
Αυτό χωρίς σχόλια… για να προστετευθούμε έναντι του νόμου!

ΕΡΩΤΗΜΑ

Υφυπουργέ Κύριε Μαυραγάνη, εκατοντάδες ομογενείς ανά τον κόσμο ρωτούν:  Ισχύει η ΠΟΛ. 1136/10.6.2013 σε κάποιον που θέλει να κάνει αλλαγή φορολογικής κατοικίας ναι ή όχι;
Επίσης, όπως μας καταγγέλουν, σε ζευγάρι που υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, τους ζητάνε πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας ξεχωριστά για τον καθέναν. Αλλά αυτό  απαιτεί τουλάχιστον 30-45 ημερες απο το IRS!

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Παραθέτουμε κατωτέρω την επιστολή που λάβαμε από την αναγνώστριά μας Mrs. Stacey Niarhos, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. (Οι επισημάνσεις κλπ. είναι του πρωτότυπου)

“ΚΥΡΙΕ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ,

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΕΘΕΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!

Επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Ελλάδα, από την Αμερική με την οικογένεια μου τα εξαδέλφια μου και άλλους συγγενείς καθώς είχαμε τον γάμο της εγγόνας μου Δέσποινας που ήθελε να γίνει στην Ελλάδα.!

Οι δε εγγονές μου Δήμητρα και  Μαρία αντί για διακοπές ξημεροβραδιαζότανε στην Εφορία.

Ο λόγος είναι ό είχαν την ατυχία να ζήσουν στην Ελλάδα για σπουδές στο Αμερικάνικο Κολέγιο πριν από 4 χρόνια και βγάλανε ΑΦΜ καθώς είχαν εκμισθώσει σπίτι.

Είχανε λοιπόν την ατυχία να πάνε στην Εφορία για αλλαγή κατοικίας σε κάτοικο εξωτερικού. Τι και εάν ζούνε  στις ΗΠΑ οικογενειακώς; H περίπτωσή τους δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα. Η ελληνική εφορία φαίνεται ότι μας ταλαιπωρεί εμάς τους Ομογενείς όσο μακριά και αν πάμε.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην ασάφεια γύρω από την αλλαγή φορολογικής κατοικίας, καθώς κάθε ΔΟΥ απαιτεί διαφορετικά έγγραφα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο όπως μαθαίνουμε τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν αυγατίσει πάρα πολύ και κατά τόπους εφορίες ζητούν ότι θέλουν.

Συγκεκριμένη ΔΟΥ τους ζήτησε να προσκομίσουν ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 15 σε αριθμό έγγραφα  και μερικά από αυτά με την περίφημη σφραγίδα της Χάγης, που απαιτεί περισσότερη αναμονή σε ουρές και έξοδα. Η διαδικασία αλλαγής φορολογικής κατοικίας καθίσταται πλέον εξαιρετικά δυσχερής και χρονοβόρος, σε ορισμένες περιπτώσεις η ολοκλήρωσή της μπορεί να υπερβεί το ένα έτος. Το θέμα κύριοι είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να φθάσει τη Βουλή άμεσα και να αλλαχθεί ή νομοθεσία. Πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και τυγχάνει να έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα (π.χ. ενοίκιο) κινδυνεύουν να φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό δύο φορές.

Διάχυτη είναι η αίσθηση μεταξύ εμάς των Ελλήνων του εξωτερικού ότι η εν λόγω δυστοκία του συστήματος είναι ηθελημένη, προκειμένου τα ταμεία του κράτους να μη στερηθούν τα έσοδα από την ισχύουσα φορολογία. Μας αντιμετωπίζουν εκ προοιμίου, λες και σκοπεύουμε να κλέψουμε το ελληνικό κράτος.

Είναι κλέφτες οι Ομογενείς κύριε Σαμαρά;

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι λέμε αντίο Ελλάδα αντίο κύριε Σαμαρά !!!

και

Ποτέ να μην μας κάνετε αλλαγή φορολογικής κατοικίας.

Παρακαλώ κύριε Μαλασπίνα,

στείλτε την επιστολή μου στον κύριο Σαμαρά μαζί με ένα μήνυμα.

Πείτε του σας παρακαλώ ότι δεν ξαναπατάμε ξανά στην Ελλάδα ούτε για διακοπές κύριε Σαμαρά.

Υπάρχουν άλλα κράτη που σέβονται τους πολίτες τους. Η Ελλάδα δεν ξέρει τι πάει να πη σεβασμός στον πολίτη! Τι κρίμα!

Αποφασίσαμε να κινηθούμε Νομικά εναντίον τις Ελλάδος ομαδικά για το θέμα αυτό που απασχολεί αμέτρητους Έλληνες της Ομογένειας  μέσω του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ μαζί με άλλους Ομογενείς.

Υπάρχουν και άλλες αγωγές κατά της Ελλάδος για την διπλή φορολογία.

– ‘Ηδη έχουν δρομολογηθεί αγωγές σε ομοσπονδιακά Δικαστήρια ΗΠΑ και γιά το παράνομο ”κούρεμα” ομολόγων στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί η Ελλάδα με το έτσι θέλω να μας θεωρεί φορολογικούς κατοίκους τους ενώ ούτε καν ζούμε εκεί.

Μετά τιμής,

Mrs. Stacey Niarhos

Respected  USA Senior  Citizen

& Πληγωμένος Ομογενής”.

 

ΠΗΓΗ: Panhellenic Post.com

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ομογενείς επιχειρηματίες.