Αυτό ενδιαφέρει και το Υπουργείο Εξωτερικών!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ας υποθέσουμε, εκεί στο εξωτερικό που ζείτε, ότι θέλετε να μάθετε τι ακριβώς ισχύει και τι χαρτιά χρειάζεσθε προκειμένου να διεκπεραιώσετε μία υπόθεσή σας στην Ελλάδα. Πού θα πάτε για να πάρετε έγκυρη πληροφόρηση; μα που αλλού. Στα κατά τόπους Προξενεία ή τις ελληνικές Πρεσβείες.

Μέχρις εδώ καλώς.

Έρχεται τώρα η Πρεσβεία ή το Προξενείο και θέλει με τη σειρά του να ενημερώσει υπεύθυνα τους ομογενείς πελάτες του! Τι πρέπει να κάνει; Μα το απλούστερο, φυσικά! Για κάθε περίπτωση να αναρτήσει επίσημα έγγραφα που παρέχουν την πληροφόρηση που χρειάζεται ο ομογενής. Και τι κάνει; Το εγκυρότερο: Αναρτά τη σχετική υπουργική απόφαση!

Έτσι, λοιπόν, και στην περίπτωση των δικαιολογητικών που υποβάλλουν φυσικά πρόσωπα προκειμένου να καταγραφούν στην αρμόδια “Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία” (ΔΟΥ) ως φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, ο ομογενής απευθύνεται στα ελληνικά Προξενεία.

Ο ΜΥΘΟΣ

Αυτά,  τα Πρόξενεια και οι Πρεσβείες, ευσυνειδήτως πράττοντα, αναρτούν το σχετικό χαρτί, που λέει:

image
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙ…

Χορήγηση πιστοποιητικών φορολογικής κατοικίας Υπηρεσίες για Έλληνες Υπηρεσίες
Preview by Yahoo
Παίρνει,  λοιπόν, ο ανυποψίαστος ομογενής χαρτί και μολύβι και σημειώνει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ώστε ή ο ίδιος αν ποτέ φθάσει στην πατρίδα ή ο αντίκλητός του -φίλος ή συγγενής, τις περισσότερες φορές- να είναι σωστά προετοιμασμένοι για να διεκπεραιώσουν ταχύτατα την υπόθεσή τους.
Τι σημειώνει; Ότι διαβάζει στον πίνακα του Ελληνικού Προεξείνου και της Ελληνικής Πρεσβείας. Των εγκυρότερων, δηλαδή, πηγών πληροφόρησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό Κράτος.

Ιδού τι διαβάζει και τι σημειώσεις κρατάει ο ενδιαφερόμενος:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ. 1136)

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ. 1136 – 10.06.2013) περί του «καθορισμού των δικαιολογητικών που υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος»:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να προσκομίσουν για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) και να υποβάλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματός τους για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και εφεξής:

α) βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους, ή

β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας του εισοδήματός τους, ή

γ) ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στο άλλο κράτος.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η κατοικία του εν λόγω φυσικού προσώπου στην αλλοδαπή.

Τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί στο έδαφος του κράτους κατοικίας, θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Χάγης (Apostille), εφόσον το αλλοδαπό κράτος εμπίπτει στην κατάσταση των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης.

Για τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα που προέρχονται από κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, καθώς και για εκείνα που προέρχονται από κράτη για τα οποία η χώρα μας έχει διατυπώσει αντιρρήσεις (objections) για την προσχώρησή τους στην εν λόγω Σύμβαση και για όσο διάστημα δεν έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις αυτές, ισχύει η προξενική θεώρηση.

Ειδικά τα φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι αλλοδαπής, που απασχολούνται ως αλλοδαπό προσωπικό σε επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του α.ν.89/1967, υποχρεούνται να υποβάλουν:

α) αντίγραφο του αλλοδαπού διαβατηρίου,

β) τη δημοσιευθείσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης του α.ν.89/1967 και

γ) βεβαίωση της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει η απασχόληση του φυσικού προσώπου σε επιχείρηση του α.ν.89/1967 και ο χρόνος έναρξης αυτής της απασχόλησης.

2.Σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών, τα φυσικά πρόσωπα θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

3.Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υποβολή των δηλώσεων αυτών ορίζεται η καθ’ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος αλλοδαπής.

 
Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 13 Ιούνιος 2013

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτά διαβάζει στην αλλοδαπή και στα ελληνικά προξενικά καταστήματα ο ενδιαφερόμενος ομογενής. Τα έχετε ξαναδιαβάσει και σεις αυτά μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Panhellenic Post, ενδεχομένως και από άλλα ομογενειακά έντυπα.
Εσείς, όμως, οι αναγνώστες του Panhellenic Post, ξέρετε κάτι που δεν γνωρίζουν οι ομογενείς που αποφασίζουν να εμπιστευθούν τα Ελληνικά Προξενεία ή τις Ελληνικές Πρεσβείες: Εσείς γνωρίζετε ότι αυτά που γράφει η απόφαση του Υπουργείου οικονομικών ΔΕΝ ΤΑ ΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ οι ελληνικές ΔΟΥ και οι Έλληνες Έφοροι, οι περισσότεροι από αυτούς, τουλάχιστον!
Οι Έφοροι δεν ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ από τα δικαιολογητικά, όπως ρητά αναφέρει η Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. ΑΠΑΙΤΟΥΝ να προσκομίσετε και τα έξη!  Ζητούν και άλλα ΕΠΙΠΛΕΟΝ δικαιολογητικά, όσα και ό,τι θέλει ο κάθε Έφορος ανάλογα με την ερμηνεία που κάνει στην πιο πάνω υπουργική απόφαση!!!

Έτσι και ο “πληροφορημένος” ομογενής, απληροφόρητος φθάνει στις κατά τόπους ΔΟΥ και αναρωτιέται: Καλά το Υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορεί, φαίνεται, να επιβάλλει στους Έφορους αυτά που αποφασίζει. Το Υπουργείο Εξωτερικών, όμως, πως συναινεί στην παραπληροφόρηση των ομογενών; Γιατί δεν τα ξηλώνει τα χαρτιά αυτά, αφού έτσι κι αλλιώς άχρηστα είναι;

ΤΑ …ΓΡΟΣΙΑ
Θα πείτε: Είναι εικόνα ευνομούμενου Κράτους αυτή; Για τον τύπο των νόμων του δεν ξέρω. Για την λεπτομερεί ανάλυση, όμως, των χρημάτων που πρέπει να πληρώσει ο ομογενής μιά χαρά τα πάει! Μη γίνει και κανένα λάθος και καταβληθούν λιγότερα χρήματα από τους ομογενείς!
Ιδού πως ξεκαθαρίζει (και εδώ λάθος ΔΕΝ υπάρχει):
 
“Σημειώνουμε ότι όλες οι τιμές που αναφέρονται στην ιστοσελίδα είναι σε Eυρώ. Η ισοτιμία αλλάζει μία φορά τον μήνα και ισχύει για τον μήνα αυτό.
Η ισοτιμία για τον Ιούλιο 2014 είναι:
1 Eυρώ = 1.37 Δολάρια ΗΠΑ για τις Προξενικές Πράξεις
1 Ευρώ = 1.37 Δολάρια ΗΠΑ για το τμήμα Θεωρήσεων
Σημειώνουμε ότι οι Αρχές μας δέχονται μόνο μετρητά ή τραπεζικές ή ταχυδρομικές, μη προσωπικές επιταγές (money order) με αποδέκτη την «Πρεσβεία της Ελλάδος» ή το αντίστοιχο Γενικό Προξενείο ή Προξενείο.
Δεν δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές χάρτες και επιταγές”…

Οχι, παίζουμε!..