Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 10/08/2014

 

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, το ιστορικό της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, η πολιτική της Κυβέρνησης αναφορικά με τις μονάδες αφαλάτωσης, και τα σχέδια για τουριστικές αναπτύξεις στα κατεχόμενα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια“, υπό τον τίτλο “Έτσι βούλιαξε ο Συνεργατισμός”, γράφει ότι τα σοβαρά προβλήματα στον Συνεργατισμό εντοπίστηκαν ήδη από το 2009, ενώ στις αρχές του 2011 υπήρξε έντονη αντιπαράθεση της Κεντρικής Τράπεζας με την ηγεσία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων με επίκεντρο την κεφαλαιακή επάρκεια και τις πολιτικές διαχείρισης κινδύνων, και ότι η καθυστέρηση στη λήξη μέτρων και οι λανθασμένες επιλογές αύξησαν το κόστος διάσωσης. Γράφει, επίσης, ότι ο Καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, σε συνέντευξή του, σημειώνει ότι η διαδικασία των εκποιήσεων πρέπει να προχωρήσει. Επίσης, αναφέρεται σε αποκαλύψεις αναφορικά με την ομηρία δύο Κύπριων στο Λίβανο, που είχαν απαχθεί το 1986 από μέλη ένοπλης οργάνωσης.

Η “Σημερινή“, υπό τον τίτλο “Και ως αντάλλαγμα στον Ross οι εκποιήσεις”, γράφει ότι έναν ακόμα λόγο περισσότερο να επείγεται για ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις φαίνεται να έχει η Κυβέρνηση, πέραν του γεγονότος πως κάτι τέτοιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από την εκπλήρωση της προϋπόθεσης που έθεσε ο Αμερικανός Wilbur Ross, ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου με €400 εκ. Γράφει, επίσης, ότι τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας, και τέλη αποχέτευσης και σκυβάλων, θα προστεθούν στους άλλους λογαριασμούς που ήδη υφίστανται και θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να αποπληρώσουν οι πολίτες. Επίσης, γράφει ότι η Μέση Ανατολή είναι σήμερα πιο βίαιη, πιο άστατη και πιο περίπλοκη από ποτέ.

Ο “Φιλελεύθερος“, υπό τον τίτλο “Τελεσίγραφο για εκποιήσεις”, γράφει ότι αποφασιστική δράση απαιτούν οι Βρυξέλλες από τη Λευκωσία για το θέμα των κόκκινων δανείων, διαμηνύοντας ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις είναι προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της έκτης δόσης της κυπριακής δανειακής σύμβασης. Γράφει, επίσης, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, σε συνέντευξή του, σημειώνει ότι δεν θα πρέπει οι μεγάλοι να νομίζουν ότι θα γλυτώσουν, και ότι η προτεινόμενη νομοθεσία για τις εκποιήσεις δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί. Επίσης, γράφει ότι η Ουάσινγκτον παρουσιάζεται πιο συγκρατημένη σε σχέση με το Κυπριακό και δεν θεωρεί δεδομένες τις εξελίξεις μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Η “Χαραυγή“, υπό τον τίτλο “Χωρίς νερό θα μας αφήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη”, γράφει ότι η πολιτική που ακολουθεί η παρούσα Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μονάδες αφαλάτωσης, που κάποιες τις έχει καταργήσει και άλλες τις έχει θέσει σε αδράνεια, θα οδηγήσει σύντομα σε έλλειψη μεγάλων ποσοτήτων νερού, με αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς του τόπου μας, και θα επιφέρει επιπρόσθετο πλήγμα στην αγροτική οικονομία της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι ετεροχρονισμένα και πολύ αργά αναγκάστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να παραδεχθεί ότι το τραπεζικό έγκλημα επέφερε την καταστροφή στον τόπο. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του νέου Προέδρου του Πολεοδομικού Συμβουλίου Αντρέα Μαρκίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Κύπριος θεωρεί μαγκιά να κάνει ό,τι θέλει.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής“, υπό τον τίτλο “Πολιτικές εκποιήσεις από Νικόλα”, γράφει ότι νέος κύκλος πολιτικών κλυδωνισμών επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στο ήδη δύσβατο, λόγω κρίσης, πολιτικό τοπίο, και ότι στο επίκεντρο του θρίλερ για τις εκποιήσεις βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που αναδεικνύεται ρυθμιστής. Γράφει, επίσης, ότι οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους στην ισοπεδωμένη Γάζα, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται 408 παιδιά. Επίσης, γράφει ότι μεγάλες αλλαγές είναι ήδη στα σκαριά όσον αφορά τον ΚΟΤ, στον οποίο αποδίδεται η συνεχής υποχώρηση της ποιότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, και  θα χάσει σειρά εξουσιών στις οποίες έχει κατά γενική ομολογία αποτύχει.

Η εβδομαδιαία “Μάχη“, υπό τον τίτλο “Έσχατο μέτρο η εκποίηση”, γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξή του, ξεκαθαρίζει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο εκποιήσεις, αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο προβλέπει κατ` αρχήν τις αναδιαρθρώσεις δανείων με τρόπο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να γίνονται ξανά εξυπηρετούμενα, και χωρίς να επωμίζονται το βάρος οι καταθέσεις και οι συνεπείς δανειολήπτες. Γράφει, επίσης, ότι οι Αμερικανοί καταστρέφουν εν πλω τα επικίνδυνα χημικά του καθεστώτος Άσαντ σε μυστική τοποθεσία της Μεσογείου. Επίσης, γράφει ότι η Κύπρος εφαρμόζει ήδη μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα για τον ιό Έμπολα, και εκφράζει ανησυχία κυρίως λόγω κατεχομένων.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail“, υπό τον τίτλο “Σχέδιο ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην κρίση”, γράφει ότι περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, καζίνο τύπου Λας Βέγκας και γήπεδο γκολφ βρίσκονται στους σχεδιασμούς για την παραλία της Βοκολίδας στα βορειοανατολικά της Αμμοχώστου. Γράφει, επίσης, ότι απορρίφθηκε το αίτημα Βρετανίδας να ταφεί ο εκλιπών σύζυγός της στο κοιμητήριο της Τάλας, κοινότητα στην οποία διαμένουν για πάνω από μία δεκαετία, επειδή οι τάφοι είναι περιορισμένοι και φυλάγονται για τους ντόπιους. Επίσης, γράφει ότι  αριθμός τοπικών επιχειρήσεων στην Πέγεια διαμαρτύρονται επειδή αφαιρέθηκαν οι αναρτημένες σε πινακίδες διαφημίσεις τους χωρίς προειδοποίηση, και ότι η έλλειψη οργάνωσης στο Δήμο Πέγειας οδήγησε και στην αφαίρεση νόμιμων διαφημίσεων.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)