ΥΠΟΙΚ: Στα 27,2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αθήνα

Στα 27,2 δισ. ευρώ κοστολογεί τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Οικονομικών σε 12σέλιδη αποτίμηση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, λαμβάνοντας αποστάσεις από τις εκτιμήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι εξαγγελίες τους ανέρχονται σε 11,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε λάθος συνταγή και ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας, ενώ δεν λύνει προβλήματα, και δημιουργεί νέα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην απώλεια αξιοπιστίας, είτε σε νέο δανεισμό με υψηλό κόστος είτε σε νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης, στην επιδείνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, στη φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα μας και σε ρήξη με τους εταίρους μας.

«Ακόμα και με την τιμολόγηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον 11,3 δισ. ευρώ το κόστος, θα βρεθούμε απέναντι στις αγορές, που θα ζητούν δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείσουν τη χώρα, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα κλείσει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης, και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας που, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, θα δυσχεράνουν την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Η ανεργία θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται, και η νεολαία θα αναζητεί με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή την τύχη της στο εξωτερικό. Οι προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανάλυση και αποτίμηση του υπουργείου Οικονομικών:

Κοστολόγηση ΥΠΟΙΚ (εκ Ευρώ)Κοστολόγηση ΣΥΡΙΖΑ (εκ Ευρώ)
Επιδότησης ενεργειακού κόστους βιομηχανίας50
Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για την απασχόληση300
Επένδυση στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία150
«Παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης»:
-δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας έως την ποσότητα των 3600 Kwh το χρόνο5959,4
– πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες756756
– δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους / Δραστική μείωση (έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες) συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη350350
– πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης: εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα ?3 ανά τμ.20054
– χορήγηση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως ?700 ευρώ575543,1
– ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας120120
– μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης2500
Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ22502000
Επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για όλους20001500
Αύξηση κατώτατου μισθού στα ?751 για όλους;
Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε 300 χιλιάδες ανέργους14153000
Ανάκτηση της εργασίας3000
Ακύρωση απολύσεων280
Αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)40000
Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού10001000
Αύξηση πόρων αυτοδιοίκησης500
ΣΥΝΟΛΟ Α17,25 δισ. ευρώ9,38 δισ. ευρώ
«νέα σεισάχθεια»10 δισ. ευρώ2 δισ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ Β27,25 δισ. ευρώ11,3 δισ. ευρώ

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η πολιτική ζωή στη χώρα έχει μπει σε ριζικά νέα φάση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ για την κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «βρίσκεται σε πανικό».
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε δυνατότητα πολιτικών πρωτοβουλιών καθώς αδυνατεί να συγκροτήσει τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει επίσης ότι «οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις στελεχών τους, τα αντικρουόμενα και μεγάλα ψέματα είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων που βιώνουν οι εμπνευστές και εφαρμοστές του ΕΝΦΙΑ, Σαμαράς και Βενιζέλος».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η «με εντολή Σαμαρά» αποδόμηση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Υπουργείο Οικονομικών κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, έχει καθυστερήσει ήδη τρεις μέρες.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ένα αποδεικνύουν: η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε πανικό και όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Απαντώντας στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ανακίνησή του, και το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ζητούν να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες γιατί «η κυβέρνηση των ηττημένων της ευρωκάλπης δεν μπορεί και δε δικαιούται να δεσμεύσει τη χώρα σε καταστροφικά μνημόνια και μη συμφέρουσα για τη χώρα λύση για το χρέος».

Newsroom ΔΟΛ