Αρχίζει η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Aθήνα

Το απόγευμα της Τετάρτης (8 Οκτωβρίου 2014) αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα καταλήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη σταθερότητας και την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει το δικό του πρόγραμμα, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.Η πρώτη τοποθέτηση αναμένεται να γίνει από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.  Κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο Τάσος Νεράτζης, αντί του Αδωνι Γεωργιάδη.Η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και να αναδείξει τον οδικό χάρτη της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί το βράδυ της Παρασκευής, καθώς θα βρίσκεται στο Μιλάνο συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση και την ανεργία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών της διά του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός». Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του εν είδει προγραμματικών δηλώσεων, με κορμό τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε «πράσινους» υπουργούς, έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα στη διάρκεια της συζήτησης, που δεν είναι άλλο από την προβολή των τελευταίων θετικών κινήσεων της κυβέρνησης (φοροελαφρύνσεις), καθώς και την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο.

Ανάλογη τοποθέτηση αναμένεται από τον Ευ.Βενιζέλο και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που έχει συγκαλέσει στις 12:00 σήμερα, Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά τους… αριθμούς για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τη στήριξη των 154 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.