Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στην Αθήνα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Διήμερο Διεθνές Συνέδριο, 10 και 11 Οκτωβρίου, για τη διαδασκαλία και την πιστοποίηση της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης Γλώσσας, διεχθήχθη με επιτυχία στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» των Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται τόσο της πιστοποίησης Ελληνομάθειας όσο και  της διδασκαλίας για την εκμάθηση της ελληνικής ως  ξένης/δεύτερης Γλώσσας.

Το Συνέδριο οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας  (Πρόεδρος Ιωάννης Ν.  Καζάζης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και κάλυψε ζητήματα όπως Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πιστοποίησης, Συστήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/Επιμόρφωσης. Κατάρτισης, προσαρμογή υλικού για τη διαδασκαλία/εκμάθηση και πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ καθώς και θέματα ερεύνης για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης Γλώσσας.

Από τις εισηγήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν  οι προτάσεις προώθησης της ελληνομάθειας (Δρ Εμμανουήλ Αλεξάκης, Συντονιστής Εκπαίδευσης-Βρυξέλλες), Γλωσσική διαφορά και ψηφιακός γραμματισμός από την κριτική στη σύνθεση (Δημ. Κουτσογιάννης Αν. Καθηγητής Φιλολογίας ΑΠΘ), Σύγχρονα διδακτικά εγχειρίδια για την ελληνική ως δεύτερη/ξένη Γλώσσα (Μαρία Καρακύργιου και Βικτωρία Παναγιωτίδου, Ερευνήτριες, ΚΕΓ), Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδακτική της νεοελληνικής σε φοιτητές με κλασσική παιδεία και σε φοιτητές της νότιας Ιταλίας με ελληνικό γλωσσικό υπόστρωμα (Ιωάννης Νικ. Κορίνθιος, Λέκτορας Πανεπιστήμιο Καλαβρίας) και τα Παιδία παίζει …ελληνικά: Η σημασία της διατήρησης της ελληνικής στην «παιδική» ομογένεια (Θωμαή Αλεξίου, Λέκτορας Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ).

Το Συνέδριο χαιρέτησε η Γραμματέας του ΣΑΕ Dr.med.univ.Olga Sarantopoulos, MD,PhD,M.Phil. (Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου) η οποία και προήδρευσε σε  κεντρική ομιλία τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου.

Η κα Σαραντοπούλου, στο χαιρετισμό της,  τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη «…για μία αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης και αλληλοσεβασμού της ομογένειας με το μητροπολιτικό κέντρο, μαζί και με τον αγώνα για τη διαφύλαξη της ιστορίας  μας, της γλώσσας και την προώθηση των ιδεωδών αυτών.

Τόνισε δε πως   “αγκαλιάζοντας όλους τους λαούς σε μία παγκόσμια κοινότητα μπορούμε να προσφερουμε συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ειρήνη”.

Επίσης, χαιρέτισαν τις εργασίες του Συνεδρίου ο υφυπουργος Παιδειας, Γεώργιος Στύλιος, ο εξοχ.πρεσβυς κ.Πετρος Παναγιωτόπουλος Π.Υ.Β Διευθυντής στο Υπεξ του παραρτηματος Β2 Δ.Ο.Σ. ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ,ΡΩΣΙΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΚ,& ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΟΣΕΠ & Π.Α.Ι. η κα Ζωή Καζαζακη Γενική Διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ.Σωτήριος Γκλαβάς Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής η κα Εύα Παπαδάτου εκπροσωπόντας την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ)

Μετά την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου ακόλούθησε Δείπνο, το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

ΣΗΜ: Η ΡΗΡ εξασφάλισε  ενδιαφέρουσα συνέντευξη  από τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητή Ι.Ν. Καζάζη η οποία θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες. Θέμα, η διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας,  μέσα και έξω από την Ελλάδα.