Tις Ελληνικές Κοινότητες Βραίλας και Γαλατσίου επισκέφθηκε ο Άκης Γεροντόπουλος

Τις Ελληνικές Κοινότητες στις πόλεις Βραίλα και Γαλάτσι, επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, κατά την δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του στην Ρουμανία.

Στην Βραίλα, τον υποδέχθηκε μαζί με το προεδρείο της εκεί Ελληνικής Κοινότητας και τους ομογενείς μας, ο δήμαρχος της πόλης κ.Αουρέλ Σιμιονέσκου. Μαζί ξεναγήθηκαν στον ελληνικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Άκης Γεροντόπουλος στο μουσείο του ομογενή λογοτέχνη Παναίτ Ιστράτι

Ο ΥΦΥΠΕΞ Άκης Γεροντόπουλος στο μουσείο του ομογενή λογοτέχνη Παναίτ Ιστράτι

20141022_154330-1

Ο κ.Γεροντόπουλος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο της Βραίλας για την παρουσία του, επεσήμανε: «Η Ελλάδα και η Ρουμανία έχουν διαχρονικά άριστες σχέσεις και οι ομογενείς μας που ζουν εδώ, αποτελούν την «γέφυρα» και τον συνδετικό κρίκο. Άλλωστε οι δυο χώρες βρισκόμασταν στην ίδια πλευρά σε όλες τις βαλκανικές διενέξεις και τώρα πλέον είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας είναι αυτή η πολύ καλή συνεργασία να βελτιώνεται συνέχεια και σε αυτό παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο η παρουσία πολλών κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων στην Ρουμανία».

Στα σπίτια των Εμπειρίκου, Ξενάκη και το μουσείο Ιστράτι

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών βρέθηκε επίσης στην παλιά ελληνική συνοικία και επισκέφθηκε τα σπίτια που γεννήθηκαν και έζησαν ο ποιητής μας Ανδρέας Εμπειρίκος, ο επίσης συμπατριώτης μας συνθέτης Γιάννης Ξενάκης, καθώς και το μουσείο του ομογενή λογοτέχνη Παναίτ Ιστράτι.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γαλάτσι, όπου εκτός από τους Έλληνες τον υποδέχθηκε και ο αντιδήμαρχος της πόλης. Μαζί ξεναγήθηκαν στον ελληνικό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις της, την λειτουργία των σχολείων και είχε συζήτηση με τους δασκάλους της ελληνικής γλώσσας.

Στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Γαλάτσι, ο κ.Γεροντόπουλος βρέθηκε στο νεκροταφείο της πόλης και κατέθεσε λίγα λουλούδια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Ελλήνων ηρώων οι οποίοι πολέμησαν και έχασαν την ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα Πέμπτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Μολδαβία.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο ΥΦΥΠΕΞ Άκης Γεροντόπουλος στο σπίτι του ποιητή μας Ανδρέα Εμπειρίκου.