Mε εθελοντές σκέφτεται να καλύψει τα κενά το υπουργείο Παιδείας

Έναν αδάπανο εκπαιδευτικό τρόπο για την κάλυψη των κενών αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Παιδείας. Αναφορά για το πιο πάνω θέμα έκανε ο κ. Λοβέρδος και σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA όπου και  δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι έτοιμος να παρουσιάσει τον αδάπανο τρόπο.

Το Υπουργείο Παιδείας ενδέχεται να ζητήσει από υπαλλήλους άλλων φορέων να κληθούν να διδάξουν στα σχολεία εφόσον διαθέτουν πτυχίο καθηγητικής σχολής.  Φυσικά για να υπάρξει μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να συνηγορήσουν και άλλα Υπουργεία όπως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμα και στον εθελοντισμό ως σενάριο κάλυψης των κενών δηλώνοντας ότι « και το στοιχείο του εθελοντισμού παίζει».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σχολεία όπου επιτρέπεται η εθελοντική διδασκαλία εκπαιδευτικών. Δεν πρόκειται για σχολεία της Αθμιας ή Βθμιας Εκπαίδευσης αλλά για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας όπου στον κανονισμό λειτουργίας τους αναφέρεται το εξής:

Στα Σ.Δ.Ε. μπορούν να προσφέρουν διδακτικό έργο εθελοντές εκπαιδευτικοί ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι στη φιλοσοφία και το πρόγραμμα των Σ.Δ.Ε.. Η ανάθεση εθελοντικού διδακτικού έργου γίνεται μετά από εισήγηση του διευθυντή, σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και έγκριση του Τμήματος Αλφαβητισμού και Βασικής Παιδείας της ΓΓΔΒΜ. Επισημαίνεται ότι ο εθελοντής δεν αξιολογεί τους εκπαιδευόμενους.

Επίσης, εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων, καλλιτέχνες και επιστήμονες μπορούν ομοίως να προσφέρουν έργο ενταγμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σχολείου (π.χ. εργαστήρια,ημερίδες ενημέρωσης, διαθεματικά σχέδια δράσης κ.ά.).

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη άλλων αναπληρωτών και ότι η περικοπή των συνταξιοδοτήσεων και η επιστροφή των αποσπασμένων στα σχολεία θα έχουν ως αποτέλεσμα να καλυφθούν περίπου 400 κενά.

Φαίνεται ότι πρόβλημα για την κάλυψη των κενών δεν αποτελεί μόνο η έλλειψη πιστώσεων, αφού ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα μπορούν να βρεθούν κάποιες πιστώσεις, αλλά και ο περιορισμός για τις δημόσιες θέσεις.

Ανακοινώσεις για το νέο τρόπο κάλυψης των κενών αναμένονται τις επόμενες μέρες.

News.gr