UBER ΑΛΕΡΤ: Η εταιρία-εφιάλτης των ταξιτζήδων

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι Ελληνες ταξιτζήδες ενόψει της έλευσης στην Ελλάδα της εταιρίας Uber, που επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων να μετατραπούν σε οδηγούς… προς ενοικίαση! Η πρεμιέρα του νέου συστήματος αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, όπου έχουν ήδη συμπληρωθεί οι 100 προσφερόμενες θέσεις οδηγών. Ωστόσο, η αμερικανική επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ισχυρές αντιδράσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, οι οποίοι κάνουν λόγο για έλευση «πειρατικών» ταξί στις πιάτσες και δηλώνουν ότι πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα που δεν θα γίνει ανεκτή.

Από το Σαν Φρανσίσκο

2354rw4rtwrt

Η Uber είναι μια startup εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στην μεταφορά προσώπων μέσω της τεχνολογίας. Με λίγα λόγια, έχει αναπτύξει ένα online σύστημα που φέρνει σε επαφή υποψήφιους επιβάτες με οδηγούς, χωρίς να προϋποθέτει από τους δεύτερους να κατέχουν άδεια ταξί, επαγγελματικό δίπλωμα και όχημα δημόσιας χρήσης. Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις ταξιτζήδων και δικαστικές διαμάχες σε πολλές από τις πόλεις του εξωτερικού όπου έχει εφαρμοστεί. Τα ίδια εμπόδια θα κληθεί να ξεπεράσει η Uber και στην Ελλάδα, καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί προειδοποιούν με μηνύσεις και δικαστήρια! Τονίζουν, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μεταφορές στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένο και αυστηρό, θα γίνει δε ακόμα αυστηρότερο με τις νέες διατάξεις που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Η πρώτη πράξη του «πολέμου» των Ελλήνων ταξιτζήδων με την ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική εταιρία αναμένεται στην Αθήνα. Οι 100 θέσεις οδηγών για την περιοχή της πρωτεύουσας έχουν ήδη καλυφθεί και στην ιστοσελίδα της εταιρίας προβάλλεται (στα αγγλικά) το μήνυμα: «Η Uber έρχεται σύντομα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό». Αντίστοιχες θέσεις υποψήφιων Uber οδηγών φαίνεται ότι προσφέρονται και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 62 άτομα και απομένουν 38 θέσεις, στη Λάρισα 10 οδηγοί, έξι στα Χανιά και τέσσερις στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό ντεμπούτο της Uber θα γίνει στην πρωτεύουσα, στην οποία θα εργάζεται και το διοικητικό προσωπικό. Τις τελευταίες μέρες στο επίσημο site της Uber υπάρχει η αγγελία για Operations and Logistics Manager ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πληρωθεί οι θέσεις Community and Marketing Manager και General Manager για τις οποίες είχαν δημοσιευτεί αγγελίες το περασμένο καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Οι πρώτες προειδοποιητικές «βολές» κατά της Uber ήρθαν την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωση του υπουρ γείου Μεταφορών. Χωρίς να κατονομάζει την εταιρία, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μεταφορά επιβατών με κόμιστρο επιτρέπεται μόνο από οχήματα δημόσιας χρήσης, καθώς και ότι μίσθωση επιβατηγού ιδιωτικής χρήσης με οδηγό επιτρέπεται από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία και εταιρείες ιδιοκτητών ΕΔΧ αυτοκινήτων, με ελάχιστη σύμβαση έξι ωρών. «Οποιαδήποτε μεταφορά επιβατών με κόμιστρο πραγματοποιείται με άλλα μέσα (…) δεν είναι σύννομη και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους τους επιβάτες» τονίζει.

«Δεν μπορούν να δουλέψουν στην χώρα μας»

Η επικείμενη έλευση της Uber στην Ελλάδα κινητοποιεί τους ταξιτζήδες που ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. «Λέμε μακριά από αυτή την εταιρία η οποία δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει μεταφορά προσώπων. Ποιοί είναι αυτοί, με ποιά ΙΧ, με τι ειδικές άδειες, με τι διπλώματα, με τι επαγγελματισμό, με τι αυτοκίνητα θα μπορέσουν να κάνουν την εκτέλεση του μεταφορικού έργου;» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης, και προσθέτει: «Εμείς θα αντιδράσουμε όπως όλοι οι ταξιτζήδες στον υπόλοιπο κόσμο».

Εξίσου αποφασισμένοι να σταματήσουν κάθε αντίστοιχη απόπειρα φέρονται και οι ταξιτζήδες στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο ιδιοκτητών ταξί Χερσονήσου, Λευτέρη Πετράκη. «Καλώς να ορίσουν!» λέει με νόημα και εξηγεί: «Δεν υπάρχει περίπτωση να την αφήσουμε. Θα αντιδράσουμε όπως αντιδρούσαμε κάθε φορά όταν δεν υπήρχε νομιμότητα σε οποιονδήποτε έκανε μεταφορές».

Βέβαιος ότι η Uber δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στη χώρα μας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας που διέπει τη μεταφορά με ιδιωτικής χρήσεως οχήματα, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παραθυράκια. «Δεν μπορούν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Για να δουλέψεις με ΙΧ, πρέπει να υπάρχει εξάωρη σύμβαση με αποδεικτικά στοιχεία και με το ίδιο πρόσωπο, να μην αλλάζει ο οδηγός. Μάλιστα, ο νόμος που πάει τώρα στη Βουλή, που είναι εφαρμοστικός του ισχύοντος νόμου 4093/2012, προβλέπει και συγκεκριμένες ποινές για τους παραβάτες» λέει χαρακτηριστικά.

Τα «πακέτα» των υπηρεσιών μέσω έξυπνων κινητών

Η λειτουργία της πλατφόρμας Uber είναι εύκολη για κάθε εξοικειωμένο με τη νέα τεχνολογία επιβάτη. Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να «κατεβάσει» στο smartphone την εφαρμογή της εταιρίας και να κάνει την εγγραφή του στο σύστημα. Μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία, μπορεί να ανοίξει την εφαρμογή και να καλέσει κάποιον οδηγό του στόλου της Uber για να τον μεταφέρει στον προορισμό του. Η πληρωμή γίνεται με χρήση πιστωτικής κάρτας και μέσα από το σύστημα της εταιρίας, που παρακρατά το ποσοστό που της αναλογεί και δίνει το υπόλοιπο στον οδηγό. Προκειμένου να είναι ανταγωνιστική προς τα επαγγελματικά ταξί, οι υπηρεσίες της Uber προσφέρονται κατά κανόνα με χαμηλότερο τίμημα.

«Διαμοιρασμός διαδρομών»

Η βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται το μοντέλο της Uber είναι ο «διαμοιρασμός διαδρομών». Δηλαδή, επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιραζόμενοι το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές. Από κει και πέρα η Uber έχει αναπτύξει διάφορα πακέτα υπηρεσιών, όπως το UberTaxi (με συμβεβλημένους επαγγελματίες οδηγούς ταξί), UberBlack (πολυτελή σεντάν με οδηγό), κλπ.

Παρά τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών ταξιτζήδων και τα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, η Uber συνεχίζει να επεκτείνεται. Στα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε ότι ήδη καλύπτει 200 πόλεις από 45 χώρες σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, καθώς και το 55% του αμερικανικού πληθυσμού. Μεταξύ των 200 πόλεων που κυκλοφορούν αυτοκίνητα της Uber, από απλά ΙΧ μέχρι πολυτελή σεντάν και οχήματα ελεύθερου χρόνου (SUV), περιλαμβάνονται και 45 πόλεις της Ευρώπης.

esspressonews.gr