Τις επόμενες ώρες το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας – Ποιές περιοχές θα πληγούν

Ολόκληρη η χώρα είναι σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά οι εικόνες που αντικρίσαμε σε όλο το λεκανοπέδιο, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ορμητικά ποτάμια, που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.

Επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από το απόγευμα, η οποία θα έχει σαν επακολουθο να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Οι βροχές μάλιστα τοπικά θα συνοδεύονται από ακραίες τιμές βροχόπτωσης οπότε δεν αποκλείεται να σημειωθουν και πλημμυρικά φαινόμενα. Αιτία είναι το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από τη νότια Ιταλία και όπου εκεί προκάλεσε τεράστια προβλήματα και το οποίο σιγά σιγά κατευθύνεται σε όλη την Ελλάδα.

Που θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Οι βροχές θα αρχίσουν να επηρρεάζουν τη δυτική χώρα από το μεσημέρι και μετά και συγκεκριμένα τις περιοχές της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας, της Αρτας, του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, της Πάτρας, του Πύργου και της Καλαμάτας. Καθώς θα περνάει η ώρα οι βροχές θα δυναμώνουν και από το απόγευμα θα μετατραπούν σε καταίγιδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα μέσα στο απόγευμα και το βράδυ θα προχωρούν όλο και ανατολικότερα και προς το βράδυ οι περιοχές που θα έχουν τα ισχυρότερα φαινόμενα θα είναι οι περιοχές από τον Πύργο και κάτω.

Δηλαδή οι περιοχές της Κυπαρισσίας, της Πύλου, της Μεθώνης, της Καλαμάτας και προοδευτικά θα επηρρεαστούν το Γύθειο, τα Κύθηρα, η περιοχή του Κάβο Μαλιά η Σπάρτη και η Μονεμβασιά. Σιγά σιγά τα φαινόμενα θα προχωρούν προς το Μυρτώο Πέλαγος και θα μπουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον Σαρωνικό οπότε θα αρχίσουν να επηρρεάζουν πέρα από τα νησιά του Σαρωνικού, τις ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, το Κρανίδι, την Επίδαυρο, το Λεωνίδιο και σταδιακά την Κόρινθο, τον Ισθμό και τους Αγίους Θεοδώρους.

Πότε η κακοκαιρία θα σαρώσει την Αττική

Τα φαινόμενα λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα επηρρεάσουν την Αττική, πρώτα τα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο και σταδιακά και τα υπόλοιπα δυτικά προάστια τα τόσο ταλαιπωρημένα από τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Μέσα στη νύχτα η κακοκαιρία θα επηρρεάσει ολόκληρο το λεκανοπέδιο με εντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς κεραυνούς. Ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Προς τα ξημεώματα τα φαινόμενα θα προχωρήσουν προς την ανατολική Αττική και την ακτογραμμή του Ευβοϊκού κόλπου και θα πλήξουν τη Χαλκίδα, την Κύμη και την Σκύρο και σιγά σιγά η κακοκαιρία θα προχωρήσει βορειότερα προς το Πήλιο και τον Βόλο και τις βόρειες Σποράδες.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα μπουν στην Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό κόλπο και αργότερα θα επηρρεάσουν την Χαλκιδική.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρρεάσουν όλη την ακτογραμμή του βορειου Αιγαίου, την Ασπροβάλτα, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Αργότερα θα πληγούν η Σαμοθράκη, η Θάσος και η Λήμνος. Μέσα στο Σάββατο θα πληγούν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και σταδιακά η κακοκαιρία θα φτάσει στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο εως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 εως 19 βαθμούς, στα κεντρικά από 14 εως 22 βαθμούς και στα νησιά απο 15 εως 22 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική από το απόγευμα και μετά θα αρχίσει να συννεφιάζει και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοι 4 με 6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ ενώ την ώρα που η καταιγίδα θα σαρώνει το λεκανοπέδιο θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθει από 15 εως 20 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε τοπικές βροχές το βράδυ. Τα φαινόμενα θα ενταθούν μέσα στη νύχτα και κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου οπότε και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα θα φτάσουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 15 εως 18 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες για την κακοκαιρία

Οδηγίες προς τους πολίτες για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας που ετοιμάζεται να «χτυπήσει» τη χώρα έδωσε η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη. Αρχικά, καλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού και τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ και στη συνέχεια να μην κάνουν εξωτερικές δουλειές κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, να καθαρίσουν λούκια και υδρορροές, να μη διασχίζουν χειμάρρους ή ρέματα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
– Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Θωρακίζεται και ο Πειραιάς

Ο Δήμος Πειραιά μετά την έκτακτη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα, έχει θέσει σε ετοιμότητα τον Ξενώνα Αστέγων προκειμένου να υποδεχθεί αστέγους, πέραν αυτών που ήδη φιλοξενεί, την Παρασκευή 7/11/2014 και την Σάββατο 8/11/2014, έτσι ώστε να προστατευθούν από την κακοκαιρία.

Στους φιλοξενούμενους στον Ξενώνα Αστέγων θα παρασχεθεί ύπνος και πρωινό. Ο Ξενώνας Αστέγων του Δήμου Πειραιά βρίσκεται στην Ομηρίδου Σκυλίτση 19, τηλ. 210-41.33.187.

Το ΝewsIt επικοινώνησε με την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα η οποία δήλωσε πως όλος ο μηχανισμός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα με όλα τα τεχνικά κλιμάκια έτοιμα να παρέμβουν όπου ζητηθεί. Σε ότι αφορά το ρέμα της Εσχατιάς, που την προηγούμενη φορά έπνιξε τα δυτικά προάστια γίνονται διαρκείς καθαρισμοί.

Πηγή:NewsIt.gr

*Στείλτε μας στο e-mail  info@panhellenicpost.com φωτογραφίες από τα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές σας και θα δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες σας