Διεργασίες για τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Σε πρώτο στάδιο διεργασιών για μια τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ βρίσκεται η Λευκωσία, όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της χώρας μας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Όπως είπε, το ζήτημα θα τεθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συμπλήρωσε πως αν όλα προχωρήσουν καλώς η τριμερής σύνοδος Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει εντοπίσει δυο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του, το Leviathan και το Tamar, έχοντας αρχίσει τις διαδικασίες για εξορύξεις προς εκμετάλλευση. Μια από τις κύριες αιχμές της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι η ενεργειακή συνεργασία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως στόχος της Τουρκίας με την αποστολή του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros είναι να «παγώσει» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπογράμμισε δε πως, μετά τη διακήρυξη του Καΐρου, η Τουρκία ενδέχεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στις ΑΟΖ και άλλων κρατών που γειτνιάζουν με την κυπριακή ΑΟΖ.

Επανέλαβε ωστόσο πως η συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ή κάποιας άλλης χώρας της περιοχής, προσθέτοντας πως οποιοδήποτε κράτος σέβεται τη διεθνή νομιμότητα έχει δικαίωμα να επιδιώξει να προσχωρήσει.