Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 10 Νοεμβρίου 2014

Οι απειλές της Τουρκίας ότι θα κινηθεί με κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο, η διακήρυξη του  Καΐρου και το άνοιγμα του δρόμου για τριμερή συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας και Τελ Αβίβ, οι αντιδράσεις για τις μεσολαβητικές ενέργειες του Άιντα και η έναρξη επαφών σήμερα τεχνοκρατών της τρόικας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ανεβάζει το θερμόμετρο η Άγκυρα”, γράφει ότι ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας απειλεί ότι τα τουρκικά πλοία εάν συναντηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ θα κινηθούν στο πλαίσιο “κανόνων εμπλοκής” που τους έχουν δοθεί από το γραφείο Νταβούτογλου. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

“Η Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Απομονώνεται και βρυχάται”, γράφει ότι η αλλαγή γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή εξοργίζει την Άγκυρα που απειλεί ότι θα κινηθεί με κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την τριμερή συμφωνία του Καΐρου μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος και για τριμερή συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας και Τελ Αβίβ. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τα κόμματα για τη φιλοτουρκική διολίσθηση Άιντα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο η τρόικα για επαφές σήμερα με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Συμφωνία για την ασφάλεια”, γράφει ότι σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουν Κύπρος και Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ” κατά το επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου το όλο θέμα. Αλλού γράφει ότι στόχος της τρόικα είναι να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας πριν το τέλος του χρόνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “προσφορές του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων κέρδισε ο… συγγενής”, ενώ διεξάγονται έρευνες σε βάρος λειτουργού για δύο έργα 50 εκ. ευρώ.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Στο μικροσκόπιο ελέγχου ο τέως Διευθυντής του ΤΕΠ”, γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής προχωρεί σε έρευνα φορολογικού φακέλου και περιουσιακών στοιχείων του τέως Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γ. Πούφου, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αλλού γράφει ότι η Διοικητής της ΚΤ δεν υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση και η Επιτροπή Ασυμβίβαστου καλείται να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να διερευνήσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο συζητείται στη Βουλή το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)