Σε κώμα έπεσε ο πρωτοπόρος των κομητών Philae

Ντάρμσταντ, Γερμανία
Το ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P μόλις που πρόλαβε να στείλει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα πριν η μπαταρία του εξαντληθεί και το ρίξει σε κώμα, από το οποίο θα είναι δύσκολο να συνέλθει.

Πάντως οι υπεύθυνοι της αποστολής στην ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δηλώνουν ικανοποιημένοι και διατηρούν ελπίδες νέας επαφής.

«Το μηχάνημα λειτούργησε καταπληκτικά κάτω από δύσκολες συνθήκες, και δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι για τη συναρπαστική επιστημονική επιτυχία του» δήλωσε ο Στεφάν Ούλαμετς, υπεύθυνος της συσκευής.

Το Philae σώπασε, πιθανώς οριστικά, λίγο πριν τον προγραμματισμένο τερματισμό της επικοινωνίας του με τη Γη τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Τα δεδομένα που έστειλε, των οποίων η ανάλυση εκκρεμεί, θα δείξουν μεταξύ άλλων αν το τρυπάνι του ρομπότ λειτούργησε και έδωσε δείγματα για ανάλυση.

Πριν την απώλεια επαφής οι μηχανικοί της αποστολής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έδωσαν εντολή στο Philae να ανυψώσει τον κορμό του κατά 4 εκατοστά και να στρέψει το σώμα του προς το φως.

Ελπίζουν ότι αυτό θα προσφέρει λίγη περισσότερη λιακάδα για τη φόρτιση της μπαταρίας του,  και θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν ξανά το απόγευμα του Σαββάτου.

Το Philae προσεδαφίστηκε σε άγνωστη θέση, φαίνεται όμως ότι βρίσκεται σε σκοτεινή κοιλότητα που του προσφέρει μόνο μιάμιση ώρα φωτός σε κάθε περιστροφή του κομήτη, αντί επτά ώρες στον αρχικό σχεδιασμό.

Ίσως τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς ο 67P συνεχίζει το ταξίδι του προς τον Ήλιο, οι συνθήκες φωτισμού θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Είναι όμως ασαφές πόσο μπορεί να αντέξει το Philae σε κατάσταση αναμονής πριν αχρηστευτεί οριστικά.

Το Philae κατέληξε σε κάποια σκοτεινή κοιλότητα. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έστειλε   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Το Philae κατέληξε σε κάποια σκοτεινή κοιλότητα. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έστειλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει αγκιστρωθεί στο έδαφος, κινδυνεύει να απογειωθεί ξανά.

Η ESA έκανε λόγο για ιστορική επιτυχία την Τετάρτη όταν το Philae απελευθερώθηκε από το μητρικό σκάφος Rosetta και πραγματοποίησε την πρώτη ελεγχόμενη προσεδάφιση σε κομήτη.

Δεν ήταν όμως και τόσο ελεγχόμενη, δεδομένου ότι το ρομπότ των 110 κιλών αναπήδησε δύο φορές και παρέμεινε ιπτάμενο για δύο ώρες πριν καταλήξει στην τελική του θέση.

Η θέση αυτή παραμένει άγνωστη, και οι υπεύθυνοι της αποστολής περιμένουν το Rosetta α πλησιάσει τον κομήτη και να εντοπίσει το μικρό του αδελφάκι.

Η αποστολή, κόστους 1,3 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε το 2004 και έγινε φέτος η πρώτη που ακολουθεί έναν κομήτη στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Οι κομήτες, σώματα από πάγους, σκόνη και βράχια, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Τα δεδομένα του Rosetta θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν στη Γη το νερό της, ίσως και τα βασικά συστατικά της ζωής.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ