Ομογενείς που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα είναι ώρα να νομιμοποιήσουν τυχόν αυθαιρεσίες

Από τον Αύγουστο του 2013 τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 4178/13 με τον οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει την τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων με πολεοδομικές αυθαιρεσίες να τις τακτοποιήσουν, πληρώνοντας ένα πρόστιμο που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ μικρό.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ;

Σχεδόν όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, πολλοί κάτοχοι ακινήτων (κυρίως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού), δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για το νόμο, τις συνέπειες εάν δεν ενταχθούν σε αυτόν, αλλά και την ευκαιρία που δίνεται.

ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ;

Σε πολλές περιπτώσεις τμήματα κτιρίων ή ακόμα και ολόκληρα κτίρια δεν είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα σχέδια των οικοδομικών αδειών ή ακόμα και τις πολεοδομικές διατάξεις. Υπάρχουν αυθαίρετες προσθήκες π.χ. σε μπαλκόνια, σοφίτες, στεγασμένες βεράντες αλλά και σε υπόγεια που αντί να γίνουν βoηθητικοί χώροι (αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης) έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα, ξενώνες και playrooms. Άλλες παραβάσεις είναι οι διαφορετικές διαστάσεις του περιβλήματος του κτιρίου (μήκος, πλάτος αλλά και ύψος) από αυτές που αναγράφονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις (που αφορούν κυρίως κτίρια κατασκευασμένα πριν από το 1983) για τα οποία δεν έχει εκδοθεί ποτέ οικοδομική άδεια και έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με αυθαίρετο τρόπο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ;

Σημαίνει ότι όσοι κατέχουν κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ του έτους 1955 και της 26ης/7/2011 πρέπει να ελέγξουν εάν η κατασκευή τους έχει γίνει σύμφωνα με την οικοδομική τους άδεια και σε πολλές περιπτώσεις να τακτοποιήσουν ή ακόμα και να νομιμοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Η καταληκτική ημερομηνία που μπορεί κανείς να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις αυτού του νόμου είναι η 06/02/2015
Όποιος ενταχθεί σε αυτές τις διατάξεις μπορεί να τακτοποιήσει για 30 χρόνια ή και να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες, πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στο Πράσινο Ταμείο. Διαφορετικά στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις (αγορά, πώληση, μεταβίβαση από γονιό σε παιδιά ούτε καν ενοικίαση).

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ;

Εάν κάποιος αποφασίσει να μην κάνει τίποτα τότε στο άμεσα μέλλον δεν θα μπορεί να κάνει καμία εν ζωή συμβολαιογραφική πράξη όπως
– Να πουλήσει ή να μεταβιβάσει το ακίνητο
– Να υποθηκεύσει το ακίνητο
– Να το νοικιάσει
Ποιες είναι οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος;
Αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν και σε πολλές περιπτώσεις να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους. Να σημειωθεί ότι:
– Κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 30 Νοεμβρίου 1955 θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα και δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα, αρκεί να πιστοποιήσουν με δημόσια έγγραφα το χρόνο κατασκευής του ακινήτου τους
– Κτίρια με χρήση μόνο κατοικία που έχουν κατασκευαστεί (αποδεδειγμένα) πριν από το 1975 νομιμοποιούνται με την πληρωμή ενός παραβόλου 500 ευρώ
– Κτίρια που έχουν αυθαίρετα αλλά μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια μπορούν να προβούν στη νομιμοποίησή τους με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ, αλλά αποκτούν την υποχρέωση να εκδώσουν την οικοδομική άδεια εντός τριετίας.
– Κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το έτος 1983 τακτοποιούνται ή νομιμοποιούνται με την πληρωμή του 15% του προστίμου.
– Μικρές παραβάσεις και κατασκευές (π.χ. πέργκολες, μπάρμπεκιου, δεξαμενές νερού, αλλαγή όψεων, αλλαγή διαστάσεων εξωστών κ.λ.π) τακτοποιούνται με τιμολόγηση για κάθε 5000 ευρώ αξίας της κατασκευής 500 ευρώ πρόστιμο
– Υπάρχουν επίσης πολλές ακόμα κατηγορίες αυθαιρέτων που μελετώνται ανά περίπτωση

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Ολόκληρη η διαδικασία γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) , (ΤΕΕ/ΥΠΕΚΑ).
Σε αυτήν έχουν πρόσβαση οι διπλωματούχοι μηχανικοί που είναι μέλη του ΤΕΕ και το πρόστιμο υπολογίζεται βάση διαφόρων παραμέτρων όπως τα τετραγωνικά της αυθαιρεσίας, ο τύπος της αυθαιρεσίας, ο χρόνος κατασκευής, η χρήση του κτίσματος, ο τόπος στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα κ.λπ.
Το πρόστιμο υπολογίζεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα και καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής του (εφάπαξ ή με μηνιαίες δόσεις). Ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής μπορεί να υπάρχει έκπτωση στο πρόστιμο μέχρι 20%.

Επίσης εάν κάποιος αποφασίσει να αναβαθμίσει ενεργειακά ή στατικά το κτίριο (να αλλάξει κουφώματα ή να βάλει θερμομόνωση ή να ενισχύσει τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου) μπορεί να πετύχει συμψηφισμό του προστίμου που φτάνει το 50% προσκομίζοντας βέβαια αντίστοιχου κόστους τιμολόγια για τις επιλεγμένες επεμβάσεις. (π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης κ.ά).

Οι περιπτώσεις που αναφέρουμε παραπάνω είναι ενδεικτικές και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί χωριστά για να διαπιστωθούν οι ιδιαιτερότητές της και να προβεί κανείς στις κατάλληλες ενέργειες.

Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς λοιπόν είναι να επικοινωνήσει με μηχανικό στην Ελλάδα για να εξεταστεί από εκείνον η περίπτωση και να αποφασίσει τι να κάνει.
Ο μηχανικός θα επισκεφτεί το κτίριο, θα ελέγξει τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τα εγκεκριμένα σχέδια (εάν υπάρχουν), θα αποτυπώσει σε σχέδιο την υφιστάμενη κατάσταση και θα υπολογίσει το πρόστιμο, εισερχόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ/ΥΠΕΚΑ.