Εκδήλωση ιστορικής μνήμης απο το δήμο Μετσόβου για τους Κρήτες στη μάχη «Τρία Χάνια» Bοτονοσίου

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

> Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγιος

2. Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας χαιρετίζει την εκδήλωση

2. Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας χαιρετίζει την εκδήλωση


ΜΕΤΣΟΒΟ
: Με την ανάλογη επισημότητα τίμησε ο Δήμος Μετσόβου τους Κρήτες αγωνιστές που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την απελευθέρωση του Μετσόβου στη μάχη στα «Τρία Χάνια» Βοτονοσίου στις 9 Νοεμβρίου 1912.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014 στο Βοτονόσι, με κοινή πρωτοβουλία των Δήμων Μετσόβου και Σφακίων, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής, παρουσία συγγενών και των τεσσάρων νεκρών ηρώων. Ο Ευθύμιος Μπαϊλάκης, ο Γεώργιος Πετράκης, ο Νικόλαος Βερυβάκης από την Κρήτη και ο Στέργιος Τέσιας από το Μέτσοβο άφησαν την τελευταία τους πνοή στη μάχη που έγινε στα «Τρία Χάνια» στο Βοτονόσι, μία μάχη που αποτέλεσε τον προάγγελο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Οι τρεις ήρωες κρητικοί πολέμησαν εθελοντικά, όπως χιλιάδες άλλοι από την Κρήτη στα Ηπειρωτικά βουνά για την απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, αλλά και για τον Μετσοβίτη οδηγό τους, που είχε αναλάβει την ευθύνη να τους οδηγήσει στο Βοτονόσι.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, η Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ηπείρου Ελ. Μαραγκουδάκη, ο τ. Πρόεδρος Κρητών Ηπείρου Σήφης Χαλκιαδάκης, ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων Δ.Ε. Ιωαννίνων Τρ. Σούλης και ομιλία για το ιστορικό γεγονός έγινε από τον ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απ. Παπαϊωάννου, ο οποίος και τόνισε την κρισιμότητα της μάχης στα πλαίσια της εξέλιξης των Βαλκανικών πολέμων.

3. Πλήθος κόσμου από την Ήπειρο αλλά και την Κρήτη παρακολούθησε την εκδήλωση

3. Πλήθος κόσμου από την Ήπειρο αλλά και την Κρήτη παρακολούθησε την εκδήλωση

Για «ένα όνειρο ζωής» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, που ήταν από τους πρωτεργάτες της ιδέας για την φιλοτέχνηση του μνημείου και την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών στο Βοτονόσι. Με ξεχωριστή συγκίνηση ο ανιψιός του Ευθύμιου

Μπαϊλάκη, σε ηλικία 90 ετών ταξίδεψε από την Κρήτη για να καταθέσει ένα στεφάνι στη μνήμη του θείου του, από τον οποίο πήρε το όνομα 12 χρόνια μετά το θάνατό του στο Βοτονόσι. «Ήταν σαν να ήρθα και είδα το θείο μου για πρώτη φορά στη ζωή μου», τόνισε έχοντας δάκρυα στα μάτια του. . Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κ. Τζαφέας έκανε λόγο για «την αποκατάσταση ενός ιστορικού και πατριωτικού χρέους της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο απέναντι στους ήρωες εκείνους που έφτασαν από την Κρήτη για την απελευθέρωση της Ηπείρου, αλλά και στους ντόπιους που προσπάθησαν και αυτοί για την απελευθέρωση της πατρίδας».

 

Πριν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής επιγραφής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμ. Σεραφείμ Καχριμάνη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Δήμους Μετσόβου και Σφακίων, τον υποψ. Ευρωβουλευτή ΑΝ.ΕΛ. Αντ. Βασιλείου, το Διοικητή του 625 ΤΕ Περάματος Ιωαννίνων Σχη (ΠΖ) Ανδρ. Καλό, το Διοικητή του Α.Τ. Μετσόβου, την Πρόεδρο του Περιφ. Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. Μάρθα Παπαδοπούλου, την Πρόεδρο του Δ.Σ. Κρητών Ηπείρου Ελ. Μαραγκουδάκη, την Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Βοτονοσίου Μπίτου Ιφιγένεια, τους εκπροσώπους οικογενειών πεσόντων Κρητών κ.ά.

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η στρατιωτική μπάντα της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου και η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης ολοκληρώθηκε με δεξίωση, ηπειρώτικους και κρητικούς χορούς.

5

5. Ο ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απ. Παπαϊωάννου αναφέρεται στο ιστορικό της μάχης στα Τρία Χάνια Βοτονοσίου

 

6. Φωτογραφία με το Δήμαρχο Μετσόβου Κ. Τζαφέα, την Αθ. Πανάγιου, τον Αντιδήμ. Σφακίων Μαν. Χιωτάκη, τον ανταποκριτή μας Ν. Σουτόπουλο και τον καθ. Απ. Παπαιωάννου

6. Φωτογραφία με το Δήμαρχο Μετσόβου Κ. Τζαφέα, την Αθ. Πανάγιου, τον Αντιδήμ. Σφακίων Μαν. Χιωτάκη, τον ανταποκριτή μας Ν. Σουτόπουλο και τον καθ. Απ. Παπαιωάννου

1.Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Κρήτες

1.Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Κρήτες