Η ΠΓΔτΜ μπορεί να επωφεληθεί από πιθανή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ “MIA” φιλοξενεί δηλώσεις του Ούγγρου αναλυτή Ζόλταν Γκεβάι, σύμφωνα με τον οποίο «πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στο να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του ονόματος» της γείτονος χώρας.

Ο Ούγγρος αναλυτής, ο οποίος όπως αναφέρει το “ΜΙΑ” αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα “Bruxinfo”, υποστήριξε «πως οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να εμφανίζονται ανήσυχοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μία πιθανή επικράτηση του κόμματος αυτού στις εκλογές, που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή είδηση για τους Μακεδόνες, δεδομένου πως ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος στην Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός από τους Έλληνες πολιτικούς που δεν πήρε μέρος στη δημιουργία ή στην επιδείνωση της κατάστασης σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)».

«Η Μακεδονία (ΠΓΔΜ) και πολλοί Μακεδόνες θεωρούν πως η πάγια αντίληψη στην Ελλάδα (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας) είναι απαράδεκτη. Ο λόγος είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ζήτημα της ονομασίας. Κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την ένταξη της Μακεδονίας και από αυτή την άποψη ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να φέρει κάτι καλό για την Μακεδονία» προσθέτει ο Ούγγρος αναλυτής, στις δηλώσεις του στο “MIA”.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο αναλυτή, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει στις εκλογές και αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως στο τέλος θα επικρατήσει η «σκληρή πραγματικότητα» και πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε κάποιες από τις θέσεις και απόψεις του.

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας, αν αναλάβει την εξουσία, θα τηρήσει όσα λέει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν νομίζω ότι θα ήταν εύκολο γι ‘αυτόν να αρνηθεί ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Ακόμη και για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σύμφωνα με την ελληνική κοινή γνώμη, και ίσως κάτι τέτοιο να ζητήσουν από αυτόν και τα παραδοσιακά κόμματα στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, εκτιμώ ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, και ίσως να μην είναι και ιδιαίτερα καλά για τη Μακεδονία, όπως αναμένουν σήμερα οι Μακεδόνες» προσέθεσε ο Ζ. Γκεβάι.

Πηγή: skai.gr