Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ Σαμαράς: Φορολογικές μείωσεις σε διάστημα «ορισμένων ετών»

Αθήνα
Φορολογικές μειώσεις, σταδιακά και μεθοδευμένα, με ορίζοντα ορισμένων ετών και χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το Σάββατο το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε ως «οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα». Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει «σοβιετικού τύπου οικονομία».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για «αυξήσεις λογικές, σταδιακές και νοικοκυρεμένες».

Δεσμεύτηκε ακόμη για την εξάλειψη αδικιών, για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ από 2015, για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 15%, για το επίδομα σε υπερήλικες ομογενείς και για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος μέχρι το 33% (από 42% ανώτατο συντελεστή σήμερα), αλλά και σε σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Αναφέρθηκε στην επέκταση απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στην κατάργηση πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία και στη θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

«Όταν το κράτος δίνει στον πολίτη κάτι που δεν δημιουργεί ελλείμματα, τότε ο πολίτης το παίρνει για πάντα. Όταν όμως δίνονται στον πολίτη τα πάντα, τότε του τα παίρνουν πίσω πολλαπλά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε με έμφαση και στην ανάγκη εξάλειψης των στρεβλώσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και ειδικά αναφέρθηκε σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 62 ετών (76% στο δημόσιο και 74% στο ΙΚΑ) -εξαίρεσε τους πιλότους, ειδικές κατηγορίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τα βαρέα. Ουσιαστικά μίλησε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από τα 62 έτη, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ανατροπή οικογενειακών προγραμματισμών, αλλά σταδιακά θα εξαλειφθούν αδικίες.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη συνεισφορά των ηγετικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και τι θα συνεισφέρουν τα επόμενα 5-6 έτη στο ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά: α) αγροτικός τομέας 13 δισ. ευρώ και 315.000 θέσεις εργασίας, β) τουρισμός 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 θέσεις εργασίας, γ) ενέργεια και περιβάλλον 9,5 δισ. και 40.000 θέσεις εργασίας, δ) έρευνα-τεχνολογία 2 δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας, ε) ναυτιλία 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 θέσεις εργασίας.

Απαντώντας στο ερώτημα πόσες επενδύσεις χρειάζονται, υποστήριξε ότι το ποσό αυτό προσεγγίσει τα 150 δισ. ευρώ και ανέφερε αναλυτικά από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα, όπως π.χ. ιδιωτικά κεφάλαια, πακέτο Γιουνκέρ, ΕΣΠΑ, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ:

  • Πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, όχι σοβιετικού τύπου, όπου παρουσιάζεται με ακρίβεια πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
  • Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρει ανταγωνιστικότητα παντού
  • Φορολογικές μειώσεις, σταδιακά και μεθοδευμένα, με ορίζοντα ορισμένων ετών και χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα.
  • Δίκαιο κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των αδύναμων που δεν θα λεηλατεί τα Ταμεία, με πρόβλεψη για προνοιακά επιδόματα εκεί που πραγματικά χρειάζονται.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς συνόψισε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λέξεις «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ασκώντας κριτική στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χτυπώντας παράλληλα και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το ‘λεφτά υπάρχουν’. Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης» είπε και συνόψισε λέγοντας:

  • «Κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς, που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
  • » Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά.
  • » Τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος».

«Όχι» άλλες μειώσεις στις συντάξεις

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των συντάξεων για τους 40άρηδες, σημείωσε πως το ποσοστό των νέων συνταξιούχων, κάτω από τα 62, είναι 76% για το Δημόσιο και αυτό δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, προαναγγέλοντας πως σταδιακά θα μειωθούν αυτά τα φαινόμενα.
Υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα, λέγοντας πως τώρα που η χώρα μπαίνει στην ανάπτυξη, είναι ώρα για αυξήσεις, αλλά λογικές.

Για τον συνδικαλιστικό νόμο προανήγγειλε πως θα γίνουν αλλαγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξουν αναταράξεις, αλλά δεν με νοιάζει». Σχετικά με τις αλλαγές στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο δήμο που δεν κατονόμασε, όπου από τους 160 εργαζόμενους, οι 90 ήταν τμηματάρχες.

Newsroom ΔΟΛ