Aύξηση 22,2% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το 9μηνο

Μεγάλη αύξηση 22,2% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα το 9μηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αφίξεων και αγγίζει το 89%, παρουσίασαν αύξηση 22,6%, ενώ από τα κράτη- µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε αύξηση 23%.

Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από τη Βουλγαρία (99%), τη Γαλλία (26,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (14,5%), τη Ρουμανία (95,6%), τη Σερβία (28,2%), την Πολωνία (51,4%) και τη Γερμανία (7,1%). Μείωση καταγράφεται από ορισμένες µόνο χώρες της Ευρώπης, η οποία δεν είναι σημαντική. Με μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, από τη Ρωσία (4%) και τη Σουηδία (7,4%).

Σε ότι αφορά την κατανομή των αφίξεων µη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή για τις χώρες της Ευρώπης κατέχει η Γερμανία (10,7%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (9,5%), η Γαλλία (6,9%), η Ρωσία (6,1%) και η Βουλγαρία (5,4%).

Αύξηση των αφίξεων παρατηρείται και από τις υπόλοιπες ηπείρους. Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Ασία µε μεγάλη συμβολή των αφίξεων από την Τουρκία (4,2%) και από την Αμερική, ειδικά από τις ΗΠΑ (2,6%).

Αναφορικά µε το µέσο μεταφοράς και τον σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς. Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις, το αεροδρόμιο των Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (13,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (11,9%) και της Ρόδου (9%). Οδικώς, οι κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, είναι οι Εύζωνοι (10,2%) και ο Προμαχώνας (5,9%).

πηγη: elzoni.gr