ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Είναι να μην έχεις το χούι

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Στο νησί που συχνάζω τα καλοκαίρια, κατά παράδοση δεκαετιών σχεδόν όλοι ψήφιζαν …δεξιά! Καλή η δεξιά, κακή η δεξιά, ούτε που το διαπραγματεύονταν!  Χρόνια τώρα, μονοκούκι δεξιά! Έτσι ήταν η Ελλάδα… Δεξιόστροφη! Εξ ου και το “να σου πάνε όλα δεξιά” . Δηλαδή καλά, βολικά!..

Α, είναι και πατρίδα της …παραπλάνησης! Κανείς ποτέ δεν σου λέει το πραγματικό. Συνειδητά ή ασυνείδητα, σε παραπλανεί. Ρωτάς: πώς θα πάω εκεί; Κι αντί να σου πεί, δεν ξέρω, σε στέλνει στην …Καπερναούμ!

Έτσι, όταν κατά πρώτον μου μετέφεραν ότι ο εκ των σουβλατζήδων του νησιού αποφάσισε να ψηφίσει φέτος αριστερά,  ούτε που το πίστεψα! Μπα, είπα, ο κόσμος ανάποδα έρχεται, ο δεξιός αριστερά δεν ψηφίζει! Κούνια που με κούναγε και ήταν ντάλα μεσημέρι!

Όχι, μόνον, …αλλαξοπίστησε, έκανε και προπαγάνδα, μάλιστα υπέρ του κ. Τσίπρα! Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που γράφω ανοιχτά για το τι θα ψήφιζε. Έτσι το διαλαλλούσε ο ίδιος: Να τον δοκιμάσουμε κι αυτόν, έλεγε στους πελάτες του! Ο σουβλατζής. Και μη σκεφτείτε τώρα λυπητερά, αν ο φτωχός βιοπαλαιστής δεν ψηφίσει Τσίπρα, ποιός θα τον ψηφίσει… (Τους κατοίκους της Εκάλης, πάντως, και τη Γιάννα, φτωχούς δεν τους  λες…)

Μήτε ανήμπορος είναι ο συγκεκριμένος σουβλατζής. Ούτε και βιοπαλαιστής. Χρόνια μαγαζάτορας έχει τον τρόπο του και μπράβο του. Και από τους καλούς στην τοπική αγορά, είναι. Και του βγάζω το καπέλο. (Δεν έχει σημασία που δε φορώ. Ούτε ο Τσίπρας φοράει γραβάτα…)

Αλλά αυτό το “δοκιμή”… Θυμάμαι μιά παλιά διαφήμιση που έλεγε:”μια δοκιμή θα σας πείσει”. Τώρα, θα μου πείτε, τι είναι η διακυβέρνηση της χώρας; Λουκουμάς να τον δοκιμάσεις κι αν σ΄αρέσει αγοράζεις; ΄Η μήπως είναι παπούτσια, κι αν  δεν σου κάνουν τα επιστρέφεις και παίρνεις τα λεφτά σου πίσω; Τίποτε από όλα αυτά.

Πάντως, αποφάσισαν, τελικά, οι πολλοί να “δοκιμάσουν”!  Το νησί από μπλε έγινε ροζ, όπως και η μεγαλύτερη έκταση της χώρας. Η Ελλάδα δοκίμασε. Κόντρα στον καιρό!

Έτσι ήτανε πάντα αυτή πατρίδα.  Έκανε τα αδιανόητα. Με τα αυτονόητα είχε θέμα! Όταν όλοι είχαν υποταχθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτή έκανε επανάσταση! Όταν όλοι στην Ευρώπη είχαν σκύψει το κεφάλι στον Άξονα, αυτή αντιστάθηκε!

Έτσι και τώρα: Όταν ο κόκκινος επαναστάτης Κάστρο έτεινε χείρα συμφιλίωσης στην Αμερική, εμείς ανακαλύψαμε την …μπολιασμένη Αριστερά!

Απρόβλεπτη χώρα η Ελλάδα με απρόβλεπτους ανθρώπους. Ικανούς για το καλύτερο. Αφήστε, το άλλο, ούτε που θέλω να το σκέπτομαι…

Ίσως γι αυτό είναι και ανάδελφος χώρα, κατά Σαρτζετάκη!

Άντε, λοιπόν, να κάνουμε τη δοκιμή. Κι ό,τι βγει. Έτσι κι αλλιώς, ό,τι και να προκύψει, θα το …μπαλώσουνε! Εδώ, επί χούντας, μας πέταξαν από την Ευρώπη και τα στρατιωτικά φερέφωνα στην Αθήνα πανηγύριζαν ότι “τους δώσαμε και κατάλαβαν”!

Ο άλλος, ο Ανδρέας, εγκαθιστούσε τις βάσεις στην Κρήτη και πανηγύριζε ότι τις … έδιωξε από την Ελλάδα! Θαρρείς και η Κρήτη είναι …Βερολίνο!

Γι αυτό σας λέω. Ζούμε στην πατρίδα της παραπλάνησης! Αν μας κόψουν το παραδάκι, εμείς θα πούμε ότι τους το πετάξαμε στα μούτρα, για να έχουμε την αξιοπρέπειά μας!

Αν μας βγάλουν από το Ευρώ, εμείς θα πούμε ότι θα τυπώσουμε πιό ωραία χρήματα με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα!

Αν, όπερ και το φρονιμότερο, ” συνθηκολογήσουμε” για την “αμοιβαία ωφέλεια”, εμείς θα πούμε ότι τους υποχρεώσαμε σε …διαπραγμάτευση!

Στο τέλος, μην παραξενευτείτε εάν πανηγυρίζουμε μέσα από τον τάφο μας, γιατί θα έχουμε ανακαλύψει την …μετά θάνατο ζωή!

Είναι να μην έχεις το χούι της παραπλάνησης…