O Θ. Βενιάμης επανεξελέγη στην προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Εισροή συναλλάγματος, θέσεις εργασίας και κύρος στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή, αποτελούν τα οφέλη της χώρας από τη ναυτιλία, τόνισε Θεόδωρος Βενιάμης, στην ετήσια τακτική συνέλευση των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Βενιάμης, που επανεξελέγη στην προεδρία της Ένωσης για άλλη μία τριετία, πρόσθεσε ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η ελληνόκτητη ναυτιλία δήλωσε πρόθυμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την υπογραφή συνυποσχετικού οικειοθελούς συνεισφοράς, συνδράμοντας με 420 εκατ. ευρώ στα έσοδα του κράτους για τέσσερα χρόνια, αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα και το θεσμικό πλαίσιο.

Τόνισε επίσης, ότι η ναυτιλιακή κοινότητα στάθηκε αρωγός σε πολλούς συμπολίτες μέσω του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης και, με τη συνεργασία κοινωνικών φορέων, δήμων και εκκλησιών, στήριξε τη σίτιση χιλιάδων οικογενειών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με την υποστήριξη των «Γιατρών του Κόσμου», χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου πρόγραμμα υγείας και ιατρικού ελέγχου σε περιοχές της χώρας όπου υπήρχε ανάγκη, ενώ στήριξε οικονομικές δομές των σωμάτων ασφαλείας.

Ο κ. Βενιάμης δήλωσε ότι ο τομέας της ναυτιλίας μαζί με τις παραναυτιλιακές δραστηριότητες, προσφέρει ήδη πάνω από 190.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας στη χώρα και σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, διαθέτει τη δυναμική να προσφέρει πολύ περισσότερες.

Έθεσε επίσης ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα ελληνόκτητα πλοία, την επικράτηση μισθολογικών συνθηκών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις.

Χαρακτήρισε εξάλλου ως μια θετική εξέλιξη τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2014 για την αναγνώριση θαλάσσιας υπηρεσίας Ελλήνων ναυτικών σε πλοία ξένης σημαίας μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, ελληνικής πλοιοκτησίας η διαχειριζόμενα από εταιρείες εγκαταστημένες στην Ελλάδα. «Η υπηρεσία αυτή» τόνισε «προσμετράται πια για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, εφόσον αναγνωρισθεί στο ΝΑΤ ως συντάξιμη».

«Η ναυτιλία μπορεί να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες νέους για εργασία με θετικές προοπτικές. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξουν οι αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών στα ελληνόκτητα πλοία» δήλωσε ο κ. Βενιάμης.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που συγκροτήθηκε σε Σώμα έχει ως εξής:

– Πρόεδρος: Θεόδωρος Βενιάμης

– Αντιπρόεδροι: Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Μιχαήλ Χανδρής

– Γραμματείς: Ιωάννης Κούστας, Αντώνιος- Θωμάς Λαιμός

– Ταμίας: Ματθαίος Δημ. Λώς

– Αναπλ. Ταμίας: Μελπομένη Τραυλού

Μέλη, οι Γεώργιος Αγγελάκης, Ιωάννης Αγγελικούσης, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γεώργιος Γράτσος, Γεώργιος Δαλακούρας, Ιωάννης Ιωαννίδης, Λασκαρίνα Καρασταμάτη, Κωνσταντίνος Καρούσης, Παντελής-Ελευθέριος (Λου) Κολλάκης, Γεώργιος Κουμάνταρος, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Παναγιώτης Λασκαρίδης, Στέφανος Λεκανίδης, Γεώργιος Λιβανός, Ιωάννης Κ. Λύρας, Γεώργιος Μακρυμίχαλος, Μιχαήλ Μποδούρογλου, Ιωάννης Ξυλάς, Γεώργιος Οικονόμου, Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος, Ιωάννα Προκοπίου, Δημήτριος Φαφαλιός, Αγγελική Φράγκου.