Η Αυστραλία αρνείται να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Μακεδονία”- Σημαντική η επιρροή της ελληνικής ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η αποφασιστική πολιτική δύναμη που είναι δυνατόν -υπό προϋποθέσεις- να αποτελεί η ελληνική ομογένεια διεθνώς επιβεβαιώθηκε και πάλι, τη φορά αυτή στην Αυστραλία όπου η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ, δέχθηκε πρόσφατα επίσκεψη εκπροσώπων καταγόμενων από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι της ζήτησαν να προβεί σε αναγνώριση της χώρας της καταγωγής τους με το συνταγματικό της όνομα «Μακεδονία».

Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλια Μπίσοπ.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ.

Είναι γνωστό ότι στην Αυστραλία, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και αλλού υπάρχει μεγάλη ελληνική παροικία, με μόρφωση, πλούτο και πολιτική επιρροή.  Μάλιστα οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις που δρουν στα πλαίσια της ομογένειας σε όλο τον κόσμο έχουν ασκήσει την επιρροή τους ώστε οι ελληνικές θέσεις και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να είναι γνωστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM). Όπως μάλιστα εξήγησε στους Σκοπιανούς η υπουργός Εξωτερικών, η Αυστραλία παραμένει σταθερή στη θέση αυτή και, κατά συνέπεια, απάντησε αρνητικά στο αίτημα των Σκοπιανής καταγωγής πολιτών.

«Η θέση μας, είπε η κα Μπίσοπ, παραμένει αμετάβλητη». Η  υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να έχει εκτοξευθεί στο ζενίθ καθώς, μάλιστα, το 2014 αναδείχθηκε και  ως «Γυναίκα της Χρονιάς» από το περιοδικό Bazaar, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί ότι η κα. Μπίσοπ -όπως επισημαίνει η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”-  εκλέγεται στην Δυτική Αυστραλία. Στην ίδια Πολιτεία εκλέγεται και ο Αυστραλός Βουλευτής κ. Σίμπκινς, αλλά σε έδρα όπου ζουν πολλοί ψηφοφόροι που έλκουν την καταγωγή τους από την ΠΓΔΜ. Γι’ αυτό και ο τελευταίος ζητά επίμονα την αναγνώριση της χώρας αυτής με το όνομα «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τον Αυστραλό βουλευτή, οι εκάστοτε αυστραλιανές κυβερνήσεις φοβούνται το πολιτικό κόστος δεδομένου ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι περισσότεροι…