Μία διάσημη ελληνοαμερικανίδα σεφ ζαχαροπλαστικής

ΤΗΣ ΖΕΤΑΣ ΚΑΡΑΣΠΗΛΙΟΥ
Neoskosmos.com

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, η Όπρα, η Σίντι Κρόφορντ και άλλοι. διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ έχουν λατρέψει τα γλυκά της, εμπνευσμένα από τις συνταγές της Ελληνίδας γιαγιάς της με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου, με την οποία περνούσε αρκετές ώρες στην κουζίνα στην Αμερική, όπου διατηρούσαν ελληνικό εστιατόριο. sintages

Γνώρισα από κοντά την καταξιωμένη σεφ ζαχαροπλαστικής της Αμερικής, Μαρίσα Τσόρτσιλ, στην παρουσίαση του βιβλίου της «My Sweet & Skinny Life» στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις “Πατάκη” το περασμένο Σαββάτο στο βιβλιοπωλείο «Public» στο Σύνταγμα, όπου την περίμεναν θαυμαστές της – μικροί και μεγάλοι, αρκετοί από τους οποίους Ελληνοαμερικανοί. Δοκίμασαν μερικά από τα γνωστά γλυκά της -μπισκίτ με φέτα και άνηθο, red velvet cupcakes, τάρτα Parfait Μπανόφι, μπισκότα βρώμης με σταγόνες καραμέλας και καρύδια, μακαρόν φράουλα με μαύρο πιπέρι κ.ά. – λιχουδιές από τα χεράκια της.

Γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο, τρίτης γενιάς Ελλήνων της Αμερικής, μετά τις σπουδές της, ασχολήθηκε με τη ζαχαροπλαστική, συμμετείχε σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς μαγειρικής και καθιερώθηκε ως η κορυφαία σεφ στην παρασκευή γλυκών με χαμηλά λιπαρά χρησιμοποιώντας υλικά της ελληνικής και της μεσογειακής κουζίνας. Βρίσκεται για λίγους μήνες στην Ελλάδα για να αναζητήσει την έμπνευση στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και να δημιουργήσει γλυκά, με χαμηλά λιπαρά που μπορούν όλοι να απολαύσουν χωρίς ενοχές.

Παρουσιάζει μέχρι τέλος Μαΐου την εκπομπή «My Sweet & Skinny Life» στον Alpha κάθε Σάββατο στις 13.00 το μεσημέρι.

Η Ελληνοαμερικανίδα διατροφολόγος και μια από τις γνωστότερες pastry chefs στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει αναπτύξει τη φιλοσοφία «Sweet & Skinny», μιλά αποκλειστικά στο “Νέο Κόσμο” για την ελληνική καταγωγή της, την κουζίνα της γιαγιάς της, το νέο της βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα, τους celebrities και σταρ του Hollywood που λατρεύουν τα αθώα υλικά της και δίνει μια συνταγή για τους αναγνώστες της εφημερίδας με πασχαλινά cupcakes.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική, στο Σαν Φρανσίσκο, από μητέρα Ελληνίδα, η οποία είναι, επίσης, γεννημένη στην Αμερική και από πατέρα Αμερικανό, οδοντίατρος στο επάγγελμα. Είμαι η τρίτη γενιά Ελλήνων της Αμερικής, με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη και τον Τριπόταμο Αρκαδίας. Όμως, ο παππούς μου πέθανε όταν η μητέρα μου ήταν 10 ετών και μετακόμισαν στην Αθήνα, στα Βριλήσσια, όπου πήγα σε ελληνικό σχολείο και, στη συνέχεια, βρέθηκα για σπουδές στην Αμερική, όπου έμεινα μέχρι σήμερα.

Δεν γνώριζα καλά Ελληνικά, τα οποία άρχισα να μαθαίνω πριν από μερικά χρόνια εντατικά, καθώς με έχει γοητεύσει η Ελλάδα και ο λαός της. Δυστυχώς, μιλάω ακόμα σπαστά Ελληνικά. Τρέφω μεγάλη αγάπη και σεβασμό στην Ελλάδα, συναισθήματα που έμαθα από την μαγείρισσα γιαγιά μου. Ο παππούς και η γιαγιά είχαν ελληνικό εστιατόριο στο Κάνσας -το College Inn Cafe,- όπου ετοίμαζαν ελληνικά φαγητά. Έχω φυλάξει την ποδιά του παππού μου -τον οποίον δεν γνώρισα ποτέ, από το εστιατόριό του- και μαγειρεύω με την ποδιά αυτή, πάντα για γούρι. Στην κουζίνα της γιαγιάς μου περνούσα αρκετές ώρες της ημέρας και πάντα με γοήτευε ο τρόπος που μαγείρευε το ψάρι πλακί, τα ντολμαδάκια, τη σπανακόπιτα και τα ελληνικά κουλουράκια. Τρελαίνομαι να μαγειρεύω και να τρώω! Τέλειωσα Διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και τη Σχολή Μαγειρικής California Culinary Academy το 2000».

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «SWEET & SKINNY LIFE»

«Το επιδόρπιο είναι το πρώτο πράγμα που τρώω, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί μεταξύ γεύματος και επιδορπίου. Έτσι, αντί να αφήσω το καλύτερο για το τέλος, ξεκινάω πάντα με αυτό. Όταν με βλέπουν με ένα μακρύ κουτάλι στο χέρι χωμένο βαθιά σε ένα μπολ με παγωτό γαρνιρισμένο με σοκολάτα, με ρωτούν συχνά πώς διατηρώ τη σιλουέτα μου με τόσους πειρασμούς γύρω μου. Την απάντηση τη δίνω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου, “My Sweet & Skinny Life”, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αμερική το 2010 και πριν από μερικές ημέρες στην Ελλάδα.

Αφιερώνω το βιβλίο αυτό στη γιαγιά μου, που μου ενέπνευσε την αγάπη για την κουζίνα. Εδώ δείχνω πως να μετατρέψετε το επιδόρπιο σε απενοχοποιημένο κομμάτι της ζωής σας και πώς να φτιάχνετε αθώα γλυκά χωρίς ζάχαρη και γλουτένη με πλούσια γεύση και χωρίς ενοχές και τύψεις. Πιστεύω στο έξυπνο μαγείρεμα χωρίς λιπαρά και στο “παν μέτρον άριστον”. Συχνά λέω “Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τρως επιδόρπιο!”. Ετοιμάζω επίσης ένα άλλο βιβλίο στα αγγλικά, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Αμερική το 2016».

ΟΙ CELEBRITIES ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

«Δουλεύοντας σε εστιατόρια της Αμερικής έμαθα πώς να μειώσω τα λίπη και να διατηρώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση και έτσι άρχισα να μετατρέπω τα απαγορευμένα για πολλούς γλυκά σε νόστιμα μη παχυντικά επιδόρπια, χάρη σε ευρηματικές τεχνικές και πιο υγιεινά υλικά της φύσης.

Προς μεγάλη μου χαρά, διασημότητες, όπως ο Robert De Niro, o Robin Williams, ο Francis Ford Coppola, η Cindy Crawford, η Oprah, οι Green Day, οι Metallica κ.ά., ξετρελάθηκαν με τα γλυκά μου και έτσι αναπτύχθηκε μια γλυκιά φιλία μεταξύ μας, μέσα από τα “αθώα” μυστικά των γλυκών μου.

Ο Coppola, λάτρης του καλού κρασιού, πάντα μου ζητούσε καλό ελληνικό μεζέ για συνοδευτικό, ενώ από τα γλυκά μου έχει ιδιαίτερη προτίμηση στη σοκολάτα μου, η Όπρα έχει αδυναμία στα μάφιν μου για πρωινό με αποξηραμένα κεράσια, ο George Lukas πάντα μου κάνει παραγγελίες τα cupcakes μου με γεύση πορτοκαλιού, ο Robert De Niro και η Cindy Crawford λατρεύουν την πουτίγκα μου με καραμέλα, ενώ στον κιθαρίστα Lars των Metallica άρεσε πάντα το παγωτό Wasabi, το οποίο λίγο πικρίζει, το φτιάχνω με ginger και μαύρο σουσάμι.

Όλα τα υλικά μου στην παρασκευή επιδορπίων περιλαμβάνουν μέλι, φρούτα, καρύδια, ελαιόλαδο, ένα δικό μου γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, δηλαδή είναι ελληνικά, αλλά μοντέρνα και παραδοσιακά συνάμα.

ΕΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

«Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα γι’ αυτά που μου έχει προσφέρει έως τώρα, παρά το γεγονός ότι την ανακάλυψα αργά. Εδώ λατρεύω τον ήλιο, τη θάλασσα, τα ελληνικά νησιά, τα οποία δυστυχώς δεν θα μπορέσω να απολαύσω αυτό το καλοκαίρι, λόγω επαγγελματικών μου υποχρεώσεων στην Αμερική – θα κάνω μια τηλεοπτική εκπομπή “Top Chef” και θα συνεχίσω τη δουλειά μου στο εστιατόριο.

CUPCAKES ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΑ

Για τους αναγνώστες του «Νέου Κόσμου», μια συνταγή με  Cupcakes με λεμόνι και καρύδα.

Με το κίτρινο από το ξύσμα λεμονιού χρώμα τους και την επικάλυψη από καβουρντισμένη καρύδα, είναι τέλεια να μετατραπούν σε νόστιμες πασχαλιάτικες φωλιές αυγών. Η συνταγή αυτή είναι 35% πιο ελαφριά από τις περισσότερες συνταγές για cupcakes, ανά μερίδα έχει 220 θερμίδες.

Για να φτιάξετε 12 cupcakes με χαμηλά λιπαρά χρειάζονται:

130 γρ. μαλακό αλεύρι, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ¼ κ.γ. αλάτι, 60 ml ελαιόλαδο με ήπια γεύση, 1 κ.σ. (όχι πολύ γεμάτη) ξύσμα λεμονιού, από 1-2 λεμόνια, 3 κ. σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. γάλα με χαμηλά λιπαρά, 60 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 2 μεγάλα αυγά, 1 ασπράδι από μεγάλο αυγό, 110 γρ. μέλι

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175 βαθμούς, με τη σχάρα στη μεσαία θέση. Ντύστε 12 φορμάκια για muffins με χάρτινες θήκες. Για να φτιάξετε τα cupcakes: Κοσκινίστε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη και αναμείξτε το με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε μια άλλη μικρή λεκάνη, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το γάλα και το γιαούρτι. Αφήστε τις λεκάνες κατά μέρος. Χρησιμοποιώντας επιτραπέζιο μίξερ και το εξάρτημα σύρμα, χτυπήστε τα αυγά και το ασπράδι στην υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μίξερ χειρός. Σταδιακά προσθέστε το μέλι και συνεχίστε το χτύπημα άλλα 5 λεπτά, μέχρι να γίνει το μείγμα πηχτό και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Κοσκινίστε το μισό μείγμα με το αλεύρι πάνω στα αυγά και διπλώστε απαλά με μια σπάτουλα. Ανακατέψτε μέσα το μείγμα του ελαιολάδου. Κοσκινίστε από πάνω το άλλο μισό μείγμα αλευριού και διπλώστε ίσα-ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα στα φορμάκια για muffins.

Ψήστε τα cupcakes 13 με 15 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο τους. Βγάλτε τα φορμάκια από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν περίπου 2 ώρες.

Για την επικάλυψη: 106 γρ. ζάχαρη άχνη, 114 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου, Ψιλό ξύσμα 1 λεμονιού, 85 γρ. άσπρη σοκολάτα, λιωμένη, 46 γρ. καβουρντισμένη γλυκιά καρύδα για γαρνιτούρα, 36 ζαχαρωτά για γαρνιτούρα.

Για να φτιάξετε την επικάλυψη: Χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός, χτυπήστε την άχνη, το τυρί κρέμα και το ξύσμα λεμονιού σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπήστε άλλο ένα λεπτό. Απλώστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας επικάλυψη πάνω σε κάθε cupcake με μια μικρή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι για βούτυρο. Πασπαλίστε με την καρύδα γύρω-γύρω στην άκρη και πιέστε 3 ζαχαρωτά στο κέντρο. Αφήστε την επικάλυψη να πήξει, ξεσκέπαστη, σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου μια ώρα. Τα cupcakes διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, χαλαρά τυλιγμένα σε μεμβράνη, μέχρι και 2 μέρες. Τέλος, η επικάλυψη μπορεί να φτιαχτεί μέχρι και 3 μέρες νωρίτερα και να διατηρηθεί στο ψυγείο, σφιχτά τυλιγμένη. Καλή όρεξη!