Η Εφορία ζητούσε από ομογενή $30 εκατ. και πλήρωσε 6 δολάρια!

Ο ομογενής επιχειρηματίας (και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Κουίνσλαντ), ΔηΟ ομογενής επιχειρηματίας (και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Κουίνσλαντ), Δημήτρης Ράπτης, όφειλε στην αυστραλιανή Εφορία 30 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες θα πληρώσει μόνο έξι δολάρια!

Για το θέμα αυτό η Βίβιαν Μόρρις, που τον ξέρει προσωπικά, γράφει στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”:

«Δεν σε φοβάμαι εσένα. Γεννιέσαι από τις στάχτες σου».

Έτσι του είπα σε ανύποπτο χρόνο, όταν στη γιορτή του -26 Οκτώβρη 2008- του ευχήθηκα “Χρόνια πολλά” με email κι εκείνος, ευγενικός και γενναιόδωρος, μου απάντησε τηλεφωνικά για να μ’ ευχαριστήσει.

Ευδιάθετος, αναφέρθηκε σε «κάτι μικρά προβληματάκια», «τίποτε ανυπέρβλητο» πρόσθεσε. Έμεινα άφωνη, γιατί μόλις 6 εβδομάδες πριν, στις 12 Σεπτέμβρη 2008, η εταιρεία του είχε εκδιωχθεί από το Χρηματιστήριο, όταν διαλύθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο δεκαετιών, οφείλοντας στους πιστωτές της σχεδόν $1 δις.

Φυσικά, ως συνήθως, ο ίδιος είχε άσο στο μανίκι. Διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους πιστωτές του και γλίτωσε την πτώχευση, όχι όμως και τον Γολγοθά.

Μεταξύ άλλων, βρισκόταν αντιμέτωπος με το θηρίο της Εφορίας. χρωστώντας -μαθαίνουμε σήμερα- $30 εκ.

«Όσο το θέμα αυτό εκκρεμεί, τα χέρια του είναι δεμένα» είχε πει ντόπιος επιχειρηματίας του ίδιου χώρου.

Αργότερα, αποδείχτηκε, βέβαια, εντελώς άστοχη η εκτίμησή του. Ο λόγος ότι ο Τζιμ Ράπτης -και ίσως εκεί οφείλει την επιτυχία του- κινείται συγχρόνως σε πολλά ταμπλό.

Δεν περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μπροστά του για να προχωρήσει. Στρέφεται με ευελιξία σε άλλες κατευθύνσεις και εξερευνά καινούριες προοπτικές. Πάει καιρός τώρα που χαράζει νέα κατεύθυνση στον οικοδομικό χώρο, σχεδιάζοντας, μεταξύ άλλων, 500 διαμερίσματα στο Biggera Waters, σε μικρή απόσταση από τη μεγάλη αγορά του Harbour Town. Όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, αναμένει την έγκριση του Δήμου και αν όλα πάνε καλά το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο-τρία χρόνια. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει πουλήσει 190 διαμερίσματα στο Labrador του Gold Coast. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εξελίξεις, κυριαρχώντας για δεκαετίες τώρα στο Gold Coast, ένα χώρο που από απλό προορισμό διακοπών, μετέτρεψε σ’ ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κέντρα του κόσμου.

Η εταιρία του Raptis Group, μέχρι σήμερα πρωτοστατεί στο χώρο της δημιουργίας πολλαπλών χρήσεων κτιριακών συγκροτημάτων. Έργα, όπως το St. Tropez, Monte Carlo, Le Boulevard, The Forum, που φέρουν την υπογραφή του, έχουν προσδώσει νέο χαρακτήρα στην καρδιά του Surfers Paradise. Μιλούν για την αισθητική, τη φαντασία, τη λεπτότητα, αλλά και την τόλμη και το δυναμισμό του δημιουργού τους. Είναι ο πρώτος που τόλμησε να υψώσει ποιοτικούς επιβλητικούς πύργους και ν’ αλλάξει για πάντα το τοπίο. Η μεγάλη του επιτυχία ότι ο όγκος των δημιουργημάτων του, δεν τα απομακρύνει από το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό, όπως μού εμπιστεύθηκε τον Ιούλιο του 2007, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που τον απασχολούν στο σχεδιασμό νέων κτιρίων, είτε πρόκειται για έναν πύργο ή για πολλαπλά κτιριακά συγκροτήματα που συνδυάζουν διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία: «Το βρίσκω απαραίτητο τα κτίρια να είναι δεμένα αρμονικά με τη φύση. Μόνο έτσι μπορούν να έχουν ψυχή» είχε πει.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ

Οι ρυθμοί, βέβαια, εντείνονται αισθητά μετά τη θαυματουργή διαφυγή από τα νύχια της Εφορίας, όταν επέτυχε, ύστερα από μαραθώνιο δικαστικών αγώνων, αντί του ποσού των $30εκ. να επιβαρυνθεί μόνο με… $6!

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θ’ ανοίξουν οι πόρτες του Χρηματιστηρίου ξανά για την εταιρία του Raptis Group και 40 εκατομμύρια μετοχές που είχαν μπλοκαριστεί -ύστερα από συνεννόηση με τους πιστωτές- είναι σήμερα στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Πρόκειται για ιστορική νίκη για την οποία αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις, αρκούμενος στο ότι σήμερα μπορεί απερίσπαστα να ανοίγει, όπως πάντα, τα φτερά του, ένας απτόητος, σύγχρονος Φοίνικας που γεννιέται ξανά και ξανά μέσα από τις ίδιες του στάχτες.

πηγή:Neoskosmos.com