Να αναγνωρισθεί επίσημα η συνεισφορά της Λήμνου από την αυστραλιανή κυβέρνηση

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΙΟΥ

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα γεγονότα στην περιοχή της Καλλίπολης το 1915, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας νέας εθνικής συνείδησης για την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Στην απόβαση αυτή πήραν μέρος χιλιάδες στρατιώτες εκ των οποίων και 12 Ελληνοαυστραλοί ενώ 148 Αυστραλοί είναι θαμμένοι στα δυο στρατιωτικά κοιμητήρια της Λήμνου σήμερα, 100 χρόνια μετά.

Ποια ήταν όμως η συνεισφορά της Ελλάδας στην Εκστρατεία της Καλλίπολης και πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά την γνωρίζουν; 7838f535a0f9eafe931b38cbd8460fe9_L

Συνομιλώντας με την πρόεδρο του Πανλημνιακού Συλλόγου Αυστραλίας, κ. Μέλμπα Γιαμαρέλου, συνειδητοποιούμε ότι το νησί της Λήμνου έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην επιχείρηση αυτή.

«Στο τέλος του Φεβρουαρίου του 1915, κοινοποιήθηκε στους άνδρες του ANZAC ότι θα επιχειρηθεί η εκστρατεία κατάληψης των Στενών των Δαρδανελλίων και η στρατιωτική δύναμη ANZAC θα αναλάμβανε αυτήν την επιχείρηση. Τότε, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση μετάβαση των Αυστραλών και συμμαχικών δυνάμεων στο νησί της Λήμνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Στην Ελλάδα, ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελίων θα διευκόλυνε μελλοντικά τις εδαφικές διεκδικήσεις της χώρας, έδωσε την συγκατάθεση του στους Βρετανούς να χρησιμοποιηθεί η Λήμνος ως ναυτική βάση.

«Στις 4 Μαρτίου 1915, οι πρώτοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες έφθασαν στην Λήμνο και για πρώτη φορά πάτησαν το πόδι της σε Ελληνική γη. Μια σημαντική στιγμή η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν δυνατό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία» συνεχίζει η κ. Γιαμαρέλου.

Το στρατηγικό λιμάνι του Μούδρου υποδέχτηκε τους στρατιώτες φιλικά, αλλά διαβάζοντας κανείς τα ημερολόγια των στρατιωτών, αλλά και των νοσοκόμων, κατανοεί αμέσως ότι οι βραχώδεις και γυμνοί λόφοι του νησιού, αλλά κυρίως η έλλειψη νερού και φαγητού, δεν υπόσχονταν την καλύτερη διαμονή. Βέβαια, το ηφαιστειογενές τοπίο της Λήμνου ήταν σαφέστατα καλύτερο από την έρημο και την ζέστη της Αιγύπτου.

Οι κάμερες των Αυστραλών και Βρετανών εκείνη την περίοδο, φωτογράφισαν κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής δομής της Λήμνου εκείνη την εποχή ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύουν τις πολύ φιλικές και ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των ξένων στρατιωτών και των κατοίκων του νησιού. «Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως οι Αυστραλοί στρατιώτες και οι σύμμαχοι τους ανέπτυξαν πολύ φιλικές σχέσεις με τους απλούς καθημερινούς κατοίκους του νησιού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον παππού μου να ετοιμάζει τενεκέδες με γάλα για να σταλούν σε αποστολή στο Μούδρο με σκοπό να τραφούν οι τραυματίες στρατιώτες» λέει συγκινημένη η πρόεδρος.

Και ενώ 100 χρόνια μετά, παραμονές της σημαντικής αυτής επετείου για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι η νίκη στην Καλλίπολη ήταν θέλημα του Αλλάχ, εμείς ως γνήσιοι Έλληνες και φιλεύσπλαχνοι χριστιανοί, οφείλουμε να υποκλιθούμε στην μνήμη των νεκρών του ANZAC στην Καλλίπολη και, συνάμα, να νιώσουμε υπερήφανοι για την συνδρομή του μικρού αυτού Ελληνικού νησιού σε μια τόσο μεγάλη και επίπονη εκστρατεία. «Πρέπει να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταδίδουμε την ιστορική γνώση και αλήθεια στις νεότερες γενιές έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται κι εκείνοι με την σειρά τους τον σύνδεσμο των προγόνων τους με την χώρα στην οποία μεγαλώνουν και διαπρέπουν» λέει χαρακτηριστικά η κ. Γιαμαρέλου.

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 100 χρόνων απο την απόβαση και σφαγή των στρατιωτών και συμμαχικών δυνάμεων ANZAC και νιώθωντας την ανάγκη να επιδείξει τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Λήμνου και της Αυστραλίας, ο Σύλλογος Λημνίων Νότιας Αυστραλίας, οργάνωσε το Σάββατο, 25 Απριλίου, στο οίκημα των Απόστρατων Αυστραλίας, τιμητική εκδήλωση με κατάθεση στεφάνου καθώς και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, ενώ προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής παροικίας αλλά και εκπροσώπων του πολιτικού και στρατιωτικού κόσμου της Αυστραλίας.

«Νιώσαμε την ανάγκη να τιμήσουμε του γενναίους αυτούς στρατιώτες που πολέμησαν για την ελευθερία μας και παράλληλα να θυμίσουμε σε όλους ότι η Λήμνος έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εκστρατεία φιλοξενώντας όλον το στρατό στο έδαφος της και όλο τον Aυστραλιανό στόλο στον κόλπο του Μούδρου» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γιαμαρέλου. Δυστυχώς, ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξε το νησί της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης δεν έχει γίνει ευρέως γνωστός ενώ τα δύο τοπικά στρατιωτικά κοιμητήρια του νησιού που “φιλοξενούν” 148 Αυστραλούς δεν έχουν ως και σήμερα αναγνωριστεί ως Κοινοπολιτειακά Πολεμικά Κοιμητήρια.

«Το πιο δυστυχές γεγονός, κατά την ταπεινή μου άποψη, πέραν της ανθρώπινης τραγωδίας, είναι ότι, επειδή απέτυχε ο πόλεμος, οι επόμενες γενιές δεν διδάχτηκαν λεπτομερώς την ιστορία, με αποτέλεσμα να μην αναδειχθεί ο δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες όπως θα έπρεπε. Η Λήμνος υπηρέτησε στον πόλεμο αυτό και για εμάς τους Λημνιούς, η μεγαλύτερη ευχή είναι να αναγνωρίσει επίσημα η κυβέρνηση της Αυστραλίας την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά του νησιού στην εκστρατεία της Καλλίπολης» αναφέρει η πρόεδρος.

Με την ευχή όλων να μην ξαναγνωρίσει η Αυστραλία αλλά και τα νησιά του Αιγαίου άλλη τέτοια τραγωδία, η επέτειος του ANZAC σκοπό έχει να αποτίνει φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των ηρώων και συνάμα να θυμίσει ότι η Λήμνος φιλοξενεί για πάντα στα χώματα της μαχητές Αυστραλούς ενώ ταυτόχρονα η Αυστραλία αγκάλιασε και συνεχίζει να αγκαλιάζει πολλούς συμπατριώτες μας όταν εκείνοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στα εδάφη της. Χρέος όλων μας είναι ο δεσμός αυτός να παραμείνει ζωντανός.

πηγή:neoskosmos.com

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε