Ξεθωριάζουν οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στο εργασιακό και ασφαλιστικό

Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αρχίζουν να ξεθωριάζουν, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες προχωράμε ολοταχώς στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από 16% έως και 18% σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μελετάται και η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8%.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να μειωθεί  η φορολόγηση κάποιων προϊόντων, αλλά να αυξηθεί κάποιων άλλων. Συγκεκριμένα, από την υιοθέτηση του ενιαίου συντελεστή θα υπάρξει αύξηση 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα, όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα τρόφιμα, η εστίαση, ενώ θα έχουμε μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ, που προεκλογικά θα καταργούνταν αμέσως, φαίνεται να μένει και το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ελπίζουν πλέον σε μια ελάφρυνση από μια ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί και στις απαιτήσεις των δανειστών για μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ενσήμων να χάνουν την ευκαιρία να βγουν στη σύνταξη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Εκείνοι που θίγονται άμεσα είναι οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993, οι μητέρες ανήλικων τέκνων, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, οι εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία αι έχουν ένα ανήλικο τέκνο, οι άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία και οι γυναίκες που εργάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983, για τις οποίες προβλέπεται συνταξιοδότηση στα 52 έτη.

Όπως όλα δείχνουν, στον πάγο, προς το παρόν τουλάχιστον μπαίνει και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ σε ό,τι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, οι πληροφορίες λένε ότι θα πάμε σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, όπου ένα ανώτατο όργανο θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.

πηγή:star.gr

Σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με εξορθολογισμό των συντελεστών και απλούστευση της διαδικασίας είσπραξής του αποτελεί διορθωτικό ορόσημο της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο στην επικαιροποίηση του Απριλίου 2014 ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια περιεκτική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ σε συνεργασία με την τρόικα, δίδοντας βάρος α) στην πολιτική του ΦΠΑ, β) στην επιβολή του, γ) στα διοικητικά βάρη και δ) στο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ.

πηγή:in.gr