Έξαλλοι οι Αμερικανοί με τον ελληνικό αγωγό – “Όχι στην επέκταση του τουρκικού αγωγού”

Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο επέκτασης του τουρκικού αγωγού -Turkstream- στην Ελλάδα μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις 7 και 8 Μαΐου στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο Άμος Χοκστάιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ήρθε στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας – IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).

Αυτά τα πρότζεκτς θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα μειώσουν την εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

Ο TAP θα φέρει, 1,5 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια.

Καταλήγοντας, το κείμενο αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε με τους ‘Ελληνες ηγέτες την τεράστια δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ηγετικό ρόλο ως μέρος της λύσης στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.