Έκτακτο κυβερνητικό Συμβούλιο – Φλαμπουράρης: Θέλουν να αποτύχουμε!

 

Συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ημέρα πριν από το Eurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση αναμένει αναγνώριση της προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι στο Eurogroup δεν αναμένεται συμφωνία, η Αθήνα όμως προσδοκά μία δήλωση-νεύμα προς την ΕΚΤ, ώστε να υπάρξει χαλάρωση στο θέμα της ρευστότητας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συνέντευξη Φλαμπουράρη

Σε μία τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή Καλημέρα του skai, ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μίλησε για όλα.

“Γιατί επιμένουν εφόσον έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική που ακολουθούνταν έχει αποτύχει;” αναρωτήθηκε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στις παλαιότερες πολιτικές όσον αφορά στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους.

“Θέλουν να αποτύχουμε”
“Υπάρχουν κάποιοι ακραίοι στην Ε.Ε. που δεν θέλουν η Ελλάδα να πετύχει. Παρόλο που υπάρχουν εκβιασμοί, πιστεύω πως θα κάνουμε μία συμφωνία”, σημείωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ρίχνοντας έτσι ένα “καρφί” προς… Ε.Ε. μεριά.

“Έπρεπε ήδη να έχουν απελευθερωθεί τα χρήματα που μας χρωστάνε”, συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Φλαμπουράης σχετικά με την επικείμενη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ (σ.σ. 744 δισ. ευρώ την Τρίτη που έρχεται).

Στο ερώτημα αν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, θα μεταβεί στο αυριανό Eurogroup και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε πως δεν το γνωρίζει.

Στήριξη στον Βαρουφάκη

“Στην κρίσιμη στιγμή που ανέλαβε, ανέβασε πιο ψηλά το θέμα της διαπραγμάτευσης. Παγκοσμιοποίησε την δική μας ιστορία και άρχισε ο λαός διαφόρων χωρών να μαθαίνει το ελληνικό πρόβλημα με συμπάθεια κι αυτό τους τρέλανε γι’ αυτό άρχισαν να υπονομεύουν τον Γιάνη Βαρουφάκη” απάντησε όταν ρωτήθηκε για το έργο του υπουργού Οικονομικών.
Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι η Ελλάδα την οποία είχαμε σαν πειραματόζωο και δεν πρέπει να πετύχει. Και προσπαθούν να μειώσουν τις νίκες της Ελλάδας κατά της λιτότητας. Είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αυτές τις νίκες“.

Σε ερώτημα αν θα πάμε σε ρήξη υποκύπτοντας στις πιέσεις της αριστερής πτέρυγας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε πως “η επιμονή μας δεν είναι της αριστερής πτέρυγας. Είναι δεσμεύσεις που θα δώσουν την δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ανασάνει. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι απέναντι στην Αριστερή Πλατφόρμα”.

“Οι συζητήσεις με την Μέρκελ και όλους τους ηγέτες είναι πλέον πολιτικού χαρακτήρα” υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε: “Εάν δεν υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, αν δεν αρχίσουν επενδυτικά προγράμματα προς όφελος του λαού, μία προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.

“Βόμβα” για δημοψήφισμα

Στην συνέχεια, ωστόσο, ο Αλέκος Φλαμπουράρης… απασφάλισε. Ρωτήθηκε για την… ζωγραφιά του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή (σ.σ. φέρεται να είχε σχεδιάσει μία κάλπη στο χαρτί που είχε μπροστά του) και απάντησε πως “πιο κοντά προς κάλπη δημοψηφίσματος ήταν παρά προς εκλογών”.

Αυτό που είπε στην αρχή… πλαγίως, ακολούθως το είπε ευθέως!

Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία η οποία δεν θα είναι στα πλαίσια του προγράμαμτος για το οποίο μας ψήφισε ο ελληνικός λαός… Όταν φτάσουμε στο αμήν τι να κάνουμε; Η πιο δημοκρατική λύση δεν είναι να απευθυνθούμε στον λαό και να πας πει τι να κάνουμε; Δεν το πιστεύω ότι θα γίνει όμως“, τόνισε χαρακτηριστικά αφήνοντας… “ορθάνοιχτο” το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Μάλιστα προσέθεσε πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος -αν γίνει- δεν θα αφορά στην παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, αλλά στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.