Καθυστερήσεις στο Brussels Group, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Αθήνα

Καθυστερήσεις καταγράφονται στη διαπραγμάτευση στο Brussels Group, καθώς προκύπτουν ζητήματα που περιπλέκουν την κατάρτιση του δημοσιονομικού σεναρίου βάσης, στο οποίο πρέπει να καταλήξουν Ελλάδα και δανειστές ώστε να υπάρξει συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2015 -2016.

Και αυτό παρά το ότι χθες, Πέμπτη, το Euro Working Group έστειλε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών μέχρι την επομένη Πέμπτη -οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου- το πρόγραμμα της Ελλάδας θα τερματιστεί και η χώρα δεν θα μπορέσει να λάβει τη δόση του Ιουνίου.

Στο Euro Working Group έγινε επισκόπηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις και τονίστηκε ότι υπάρχει περιθώριο μικρότερο των 10 ημερών για να επιτευχθεί συμφωνία. Όπως καταδείχτηκε, η απόκλιση σε ασφαλιστικό και εργασιακό είναι ακόμα μεγάλη, ενώ παρά το ότι η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6,%,11% και 22% φαίνεται πως γίνεται αρχικά δεκτή, για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει συμφωνία, αφενός διότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θέλουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ, αφετέρου διότι ζητήματα που έθεσε τελευταία στιγμή στο τραπέζι η ελληνική πλευρά ανατρέπουν τα δεδομένα.

Ενδεικτικά, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει για το 2015 περίπου 11.107 προσλήψεις, και συνολικά την κάλυψη 41.684 νέων θέσεων έως και το 2018, με τις εκτιμώμενες προσλήψεις της περιόδου έως το 2016 να βασίζονται στον κανόνα 1:5 σε σχέση με τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις) του προηγούμενου έτους, ωστόσο η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα ο κανόνας να γίνει μια πρόσληψη για μια αποχώρηση στο Δημόσιο, κάτι που αλλάζει πολύ τα δεδομένα.

Θέμα τέθηκε και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων που παρατάθηκε έως τις 26 Ιουνίου -έχει ήδη αποδώσει έσοδα 360 εκατ. ευρώ- και την οποία οι θεσμοί θέλουν να τερματιστεί διότι πλήττει τη φορολογική συμμόρφωση. Θεωρούν δε πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις συγκρούεται με άλλα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και στοχεύουν στην τόνωση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. επέκταση πληρωμών με πλαστικό χρήμα).

Πρέπει να σημειωθεί πως βάσει προγράμματος το Brussels Group θα ολοκλήρωνε αύριο, Σάββατο, το μεσημέρι τις εργασίες του, ωστόσο δεν αποκλείεται λόγω του τελεσίγραφου του Euro Working Group αυτές να παραταθούν.

Εάν η Ελλάδα χάσει το καταληκτικό ορόσημο της επομένης Πέμπτης και το τρέχον πρόγραμμα τερματιστεί, αυτό θα συνεπάγεται εκτός της απώλεια των 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την απώλεια των 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.

Ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος θα οδηγούσε και σε μεγάλη σύσφιγξη της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τέλος, μέχρι να αποφασιζόταν ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα από την ΕΕ, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να παράσχει χρηματοδότηση στη χώρα μας, καθώς δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις καταβολές στη βάση του καταστατικού του.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ