Καθοριστικό το σημερινό Eurogroup

Ακόμη ένα Eurogroup, ακόμη μια Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, ωστόσο αυτή τη φορά η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Και οι δύο πλευρές προσέρχονται στη διαπραγμάτευση γνωρίζοντας ότι πλέον η κατάσταση δεν παίρνει αναβολή.

Το Eurogroup θα είναι το σκληρό «βάπτισμα του πυρός» του νέου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας έχουν καλέσει την Αθήνα να παρουσιάσει τις προτάσεις ενώ ο χρόνος πιέζει, η ΕΚΤ δεν χαλαρώνει ενώ χώρες όπως Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν σκληρές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που πλέον, μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν από τη Βουλή, δύσκολα, όμως, θα εγκριθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, που ερμηνεύουν το συντριπτικό όχι του δημοψηφίσματος ως απόρριψη των σκληρών και επώδυνων μέτρων…

Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NewsIt.gr, μέσα στη νύκτα ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα. Είπε πως “το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί”.

Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ρόιτερς, το ΔΣ της ΕΚΤ και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν νωρίτερα να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσό που χορηγείται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας λίγα ή καθόλου περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα. Επίσης τη  νύχτα, ο Πρωθυπουργός είχε νέο γύρο επαφών τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος ζήτησε μια κοινή δήλωση των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να στηρίξει στη Σύνοδο μια νέα πρόταση για την Ελλάδα, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος φαίνεται ότι έχει εκ νέου αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για την εξεύρεση λύσης.

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Λιού εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα “θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη,” είπε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιού προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα χθες, ο πρόδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κατάσταση στη Ελλάδα και συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μιάς οδού για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, είπε ο Λευκός Οίκος.

Η “παλιά” πρόταση ξανά στο τραπέζιΕΕ

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια παραλλαγή της πρότασης Γιούνκερ η οποία περιλαμβάνει σημαντικές “εκπτώσεις” στο θέμα του ασφαλιστικού, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τους φόρους υπερ τρίτων και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών το μήνυμα είναι πως αυτή η πρόταση είναι πλέον ξεπερασμένη και αναζητείται νέο πακέτο συνολικής συμφωνίας. Ως προς αυτό, καθώς θα είναι κρίσιμο το ζήτημα της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος σημαντική θα είναι παρουσία και η θέση του Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ στη σύνοδο, ενώ οι αρχηγοί των χωρών μελών θα περιμένουν την ενημέρωση από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα συμπεράσματα από την ελληνική πρόταση των υπουργών οικονομικών.

Τι προτείνει η Αθήνα

Η πρόταση αυτή αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Η ίδια πρόταση προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατ. ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Η πρόταση αυτή προβλέπει για το ΦΠΑ των ξενοδοχείων, συντελεστές 13% αντί 23%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Η κυβέρνηση προσπαθεί ωστόσο να αποφύγει την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.

Στο ασφαλιστικό, διατηρούνται οι απαιτήσεις για το ΕΚΑΣ, για τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019 με την κυβέρνηση να μην συμφωνεί σε άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις. Πάντως, η ελληνική πρόταση προβλέπει την άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.

Το χρηματοδοτικό πακέτο που διεκδικεί η Ελλάδα ξεκινά από τα 29 δισ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που χρειάζεται για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος του 2016. Ωστόσο, αυτό μάλλον θα αυξηθεί αφενός διότι απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες, αφετέρου διότι το πρόγραμμα ενδέχεται να καλύπτει και το 2017.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει σε αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 130,9 δισ. ευρώ του EFSF. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως τα δάνεια του EFSF θα χωρισθούν στα δύο. Tο ένα κομμάτι του εναπομείναντος χρέους θα μετατραπεί σε ένα νέο δάνειο που θα προσφέρει τόκο 5% (διπλάσιο από το 2,5% που ισχύει σήμερα) και το υπόλοιπο ουσιαστικά θα διαγραφεί. Με τον τρόπο αυτό οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλει η Ελλάδα θα παραμείνουν αμετάβλητοι (5%), διαγράφοντας όμως το 50% του αρχικού χρέους το συνολικό βάρος του χρέους θα μειωθεί σημαντικά.

Πηγή:newsIt.gr/in.gr/Ρόιτερς

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε