Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία φωτιά στη Ζάκυνθο στην περιοχή Καλαμάκι.

Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκε το Σάββατο το απόγευμα σε χαράδρα. Επί τόπου 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες, ένα όχημα ΟΤΑ ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς κατήγγειλε εμπρησμό, επισημαίνοντας πως οι εστίες ήταν αρκετές και η μια διαδεχόταν την άλλη. Είπε επίσης ότι από την φωτιά κάηκαν ελαιόδεντρα και κινδύνευσαν κατοικίες.

Στην Σκύρο η φωτιά είναι σε ύφεση και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία οχήματα ΟΤΑ και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές σε Δίστομο και Μέλισσα Κυλλήνης Ηλείας, ενώ σε ύφεση είναι οι τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή σε Νεάπολη Λακωνίας, Καρέα και Μαλακάσα.Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Στο “κόκκινο” βρίσκονται Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος), Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

AAd9VqZ