Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό -Μειώσεις σε συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας

Η μεγάλη αλλαγή του Ασφαλιστικού ξεκίνησε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την περασμένη Τετάρτη, ενώ το δεύτερο μέρος της έρχεται στη βουλή αυτή την εβδομάδα, με το πλάνο να ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στόχος, η μείωση της συνταξιοδότησης δαπάνης και της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού. Οι χαμηλόμισθοι με λίγα χρόνια ασφάλισης, όσοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη και οι ήδη συνταξιούχοι είναι εκείνοι που θα θιγούν περισσότερο από τα πρώτα μέτρα. Οι μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης επηρεάζουν ακόμη και εκείνους που είχαν υποβάλει από τις αρχές του 2015 αίτηση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας»:

1. Οσοι βγαίνουν σε σύνταξη μετά από τις 30 Ιουνίου του 2015, θα παίρνουν το ποσό που αναλογεί στις εισφορές. Κάτι που καταργεί τα κατώτατα όρια, μειώνει έως 45% τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και ακυρώνει τους σχεδιασμούς παλαιών ασφαλισμένων που σχεδίαζαν να λάβουν έξτρα εισόδημα με μια δεύτερη σύνταξη 15ετίας. Μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, θα χορηγείται πάντως το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται με 40 έτη ασφάλισης στα 62 θα λαμβάνουν κανονικά το έξτρα εγγυημένο ποσό.

2. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, αναδρομικά από το 2011, με την πρόβλεψη καταβολής αναλογίας της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερων ποσών σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως τώρα. Αυτό αφορά και όσους έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης. Οσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου έως τις 31/12/2010 και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης. Ενα με βάση τα ποσοστά και τις συντάξιμες αποδοχές ή ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 και ένα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011.

3. Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από το 62ο και 67ο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά έξι μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022 (η σχετική διάταξη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή). Σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

4. Στο χρονικό διάστημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (θα παύει να χορηγείται μειωμένη η σύνταξη όταν συμπληρώνεται το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο). Από 1/1/2023 θα ισχύουν ως όρια για πλήρη σύνταξη τα 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και για τη μειωμένη τα 62 με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Οι εξαιρέσεις για τα όρια ηλικίας

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77. Οσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 (έχουν τον χρόνο ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και τα όρια ηλικίας όπου αυτά προβλέπονται).

5. Αυξομειώσεις αναμένονται στο ύψος των εισφορών (μειώσεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους και αυξήσεις για τους αγρότες). συμπαρασύροντας τις παροχές, περιλαμβανομένων και των εφάπαξ.

Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους

Από την 1η Ιουλίου αυξάνοντα (στο 6%) οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται σχετική εισφορά 6% στις επικουρικές.

«Ανοικτό» παραμένει το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις επικουρικές αν δεν βρεθούν έως τον Οκτώβριο δημοσιονομικά ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Δρομολογείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019 (νωρίτερα θα περικοπεί από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα).

Οι αλλαγές στα κατώτατα όρια συντάξεων

Αφορά τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, με βάση τις εισφορές, έως την ηλικία των 67 ετών

ΤΕΒΕ: Με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ έως σήμερα

ΙΚΑ: Με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ. Με 20 έτη ασφάλισης και 500 ευρώ αποδοχές, η σύνταξη που αναλογεί είναι 297 ευρώ και με αποδοχές 700 ευρώ, 352 ευρώ.

Μειώσεις θα γίνουν αντίστοιχα και στα εγγυημένα από το κράτος ποσά των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας αν δεν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη.

Πηγή:iefimerida.gr