Αυτή η απλή αυλή στο Λονδίνο αγοράστηκε για 1,26 εκατομμύρια λίρες

Μια «τρελή» δημοπρασία που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Η αγορά real estate του Λονδίνου είναι μια από τις ακριβότερες του κόσμου. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η τελικής τιμής στην οποία πουλήθηκε αυτή η μικρή αυλή στο βόρειο Λονδίνο προκαλεί έκπληξη ακόμα και σε αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με την αγορά γης της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η αυλή των 186 τετραγωνικών μέτρων στο Primrose Hill του Λονδίνου πουλήθηκε σε δημοπρασία τις προηγούμενες εβδομάδας. Οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν την αξία της μεταξύ των 100 και 150 χιλιάδων λιρών. Η τελική τιμή πώλησης, ωστόσο, έφτασε στα 1,26 εκατομμύρια λίρες (1,78 εκατομμύρια ευρώ).

«Μετά βίας μπορούσα να παρακολουθήσω τον ρυθμό των προσφορών για την αυλή»,  δήλωσε ο υπεύθυνος της δημοπρασίας  Gary Murphy. Ο ίδιος θεωρεί πως η τιμή αντανακλά μια ελπίδα για μια μελλοντική επένδυση. Και αυτό καθώς, προς το παρόν, η συγκεκριμένη έκταση δεν πληροί τα κριτήρια οικοδόμηση.

Η περιοχή του Primrose Hill αποτελεί μια από τις ακριβότερες του Λονδίνου, η οποία απέκτησε την καλή της φήμη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 χάρις στην παρουσία εκεί διασημοτήτων της χώρας όπως η Kate Moss και o Jude Low.

Δεν αποτελεί, όμως, τη μόνη ακριβή περιοχή στο Λονδίνο. Οι τιμές ακινήτων στην βρετανική πρωτεύουσα εκτοξεύθηκαν κατά 9% την προηγούμενη χρονιά. Μια μέση κατοικία κοστίζει πια κοντά στις 476.000 λίρες, σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες.

Αιτία της αύξησης των τιμών θεωρείται ο συνδυασμός των χαμηλών επιτοκίων, της εύρωστης οικονομικής δραστηριότητας, της χαμηλής ανεργίας και της αύξησης του πληθυσμού. Μαζί και το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών.

Όλα αυτά, πάντως, κάνουν ακόμα πιο δύσκολο την αγορά κατοικίας για τους νέους της χώρας, με την PwC να εκτιμά πως μέχρι το 2025 το 50% των Βρετανών ηλικίας από 20 έως 39 ετών θα βρίσκονται στο ενοίκιο. Με τιμές που επίσης αυξάνονται, καθώς το μέσο μηνιαίο ποσό που καλείτε να πληρώσει ένας ενοικιαστής στην πόλη του Λονδίνου αυξήθηκε πέρυσι κατά 10%, στα 1.241 λίρες.

london-garden-primrose-hill