Συρία: Πρώτη αμερικανική επιδρομή κατά τζιχαντιστών

Ουάσινγκτον

Την πρώτη τους αεροπορική επιδρομή στο συριακό έδαφος εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το «χτύπημα» έγινε στις 31 Ιουλίου, αλλά επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας, η επιδρομή είχε στόχο να υποστηρίξει τους αντάρτες της οργάνωσης Νέα Συρία και να πλήξει θέσεις τζιχαντιστών. «Πρέπει να δράσουμε για να υπερασπιστούμε την οργάνωση Νέα Συρία, την οποία εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Νόσρα, απαντώντας στην επίθεση που διενεργήθηκε εναντίον των ανταρτών της Νέας Συρίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είχε δηλώσει πως οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος «δεν πρέπει να συγκρουστούν» με τις δυνάμεις που έχουν εκπαιδευθεί από τους Αμερικανούς για να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε αντίθετη περίπτωση, «επιπλέον μέτρα» μπορεί να ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν, πρόσθεσε, αφήνοντας να πλανάται η απειλή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον υπογράφει έτσι την ενίσχυση της δέσμευσής της στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Στα μέσα Ιουλίου, τουλάχιστον 56 αντάρτες που είχαν εξοπλιστεί από την Ουάσινγκτον εισήλθαν στη Συρία. Είναι η πρώτη ομάδα ανταρτών, η αποκαλούμενη Division 30, που θεωρείται ότι μάχεται κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό