Eλληνικές καταθέσεις: Κομισιόν: Είναι διασφαλισμένες – Bundesbank: Πιθανό το κούρεμα

Διασφαλισμένες είναι οι ελληνικές καταθέσεις, όπως διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidthardt, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας ότι συνολικά 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα καταβληθούν έπειτα από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τα stress test, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι καταθέτες δε θα πληγούν σε καμιά περίπτωση στο σύνολο της χρονικής διάρκειας του προγράμματος.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η Breidthardt δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο προγράμματος που υποβλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη και ξεκάθαρη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Bundesbank) επαναφέρει το ενδεχόμενο του κουρέματος πιστωτών και καταθετών στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Bundesbank, αναφέρει στα πλαίσια μίας ειδικής ανάλυσης που κάνει για την κρίση στην Ελλάδα και το τρίτο πακέτο διάσωσης στην αυγουστιάτικη έκθεση της, πως “ένα bail-in πιστωτών και καταθετών θα ακολουθήσει πιθανότατα σε πολύ περιορισμένη έκταση και ότι το σχετικό ενδεχόμενο έχει περιορισθεί σημαντικά λόγω των μαζικών ταμειακών εκροών” (σ.σ. “Εin Bail-in von Glaeubigern und Einlegern soll wohl allenfalls in sehr begrenztem Masse erfolgen, und das diesbezuegliche Potenzial ist zudem durch die Massiven Mittelabfluesse in den vergangenen Monaten erheblich gesunken”).

Παράλληλα, η Bundesbank τάσσεται υπέρ μίας “μεταρρύθμισης του πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες χρεοφειλέτες”.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας “υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες” για το “αν οι πόροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πετύχουν πλήρως την ιδιωτικοποίηση τους”.
Παράλληλα, η Bundesbank σημειώνει πως “η αφετηρία για ένα πετυχημένο πρόγραμμα έχει επιδεινωθεί αποφασιστικά κατά το τρέχον έτος “