Aπέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» χρέους o Σόιμπλε

Βερολίνο

Καλώντας τους γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη γερμανική συνεισφορά στο νέο ελληνικό πακέτο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και απέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» χρέους, λέγοντας πως θα «εξεταστεί το περιθώριο» ελάφρυνσης με επιμήκυνση.

«Κάναμε το παν για να σταθούμε στο ύψος της ευρωπαϊκής μας ευθύνης» είπε -σε ένα από τα αρκετά έμμεσα μηνύματά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Μπούντεσταγκ με αποδέκτες τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών που προτίθενται να καταψηφίσουν.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι υπέρ και σημαντικοί λόγοι κατά του πακέτου» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Β.Σόιμπλε, θέλοντας να τείνει χείρα «κατανόησης» στους βουλευτές CDU που δυσφορούν με το νέο πακέτο.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε λεπτομέρως στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας πως τα σκληρά μέτρα είναι απαραίτητα για την υπέβαση της κρίσης.

Τα σκληρά μέτρα που προηγήθηκαν, ανέφερε, «κατέστησαν δύσκολο να βρεθεί στήριξη για συνέχιση της πορείας», λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει». «Και τώρα πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που εξήγγειλε» είπε ο Β.Σόιμπλε.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η βοήθεια θα εκταμιεύεται μόνο μετά από έλεγχο των συμφωνηθέντων, ο πρώτος εκ των οποίων τον Οκτώβριο.

Επαναλαμβάνοντας πως το Βερολίνο απορρίπτει το «κούρεμα» χρέους, λέγοντας πως αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, ανέφερε πως περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πακέτο. «Υπάρχει δέσμευση για αυτό, όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» ανέφερε, λέγοντας «πως αυτή ήταν πάντοτε η διατύπωση του ΔΝΤ και πάντοτε ήταν παρόν».

«Μέχρι τον Οκτώβριο θα εξεταστεί, εάν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στην περίοδο αποπληρωμής των δανείων» είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Κλείνοντας, ο Β.Σόιμπλε υπογράμμισε πως «κάναμε το παν για να σταθούμε στο ύψος της ευρωπαϊκής μας ευθύνης», καλώντας και τους γερμανούς βουλευτές να κάνουν το ίδιο, λέγοντας πως «θα ήταν ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για νέα αρχή στην Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ