«Παγώνει» μέχρι τις 16/10 ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Με νομικές ακροβασίες επιχειρεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να αποφύγουν το… πικρό ποτήρι της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια, πετώντας το… μπαλάκι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αν και όλοι περίμεναν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να “παγώσει” το επίμαχο μέτρο, ήρθε η ΓΓΔΕ και με εγκύκλιο της παρέτεινε τις σχετικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτηρίων ως τις 16 Οκτωβρίου! Η δια της… τεθλασμένης ρύθμιση του φλέγοντος ζητήματος είναι, όμως, μετέωρη, καθώς ως γνωστόν μια διάταξη νόμου αναστέλλεται ΜΟΝΟ με άλλη διάταξη νόμου και δεν αρκεί μια απλή εγκύκλιος ή έστω υπουργική Απόφαση. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ψηφισμένη από τις 15 Αυγούστου διάταξη ορίζει ρητώς τις προθεσμίες εντός των οποίων τα εκπαιδευτήρια θα έπρεπε να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ, θα έπρεπε να υπογραφεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να αλλάξουν αυτές οι προθεσμίες.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να τακτοποιήσει (;) το θέμα μέσω εγκυκλίου, δημιουργώντας ερωτήματα, καθώς είναι προφανές ότι όσο δεν τροποποιείται η διάταξη, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εφαρμοστεί. Η διαχείριση του ζητήματος ενισχύει, επίσης, την εκτίμηση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών- ο οποίος σημειωτέον ήταν ο επικεφαλής της τεχνικής ομάδας διαπραγμάτευσης- δεν θέλουν να συγκρουστούν με το Κουαρτέτο και να εμφανιστούν ότι ξηλώνουν το πουλόβερ της συμφωνίας, πριν καν εφαρμοστούν τα πρώτα μέτρα κι ενώ είναι “θολό” το πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Σημειωτέον ότι ακόμα και τα κόμματα που ζητάνε την αναστολή ή κατάργηση του μέτρου δεν έχουν πειστικά ισοδύναμα, τα οποία υπολογίζεται ότι πρέπει να φτάνουν στα 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.