Αναφορά στο έργο του Χρήστου Τομαρά από τη Γραμματέα ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου

Βιέννη, 18η Οκτωβρίου 2015

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ στο Σικάγο κορυφώνονται  αυτές τις ημέρες οι θλιβερές εκδηλώσεις και οι προετοιμασίες για την εξώδιο ακολουθία, τη βαθιά της λύπη για το χαμό του Χρήστου Τομαρά, π. αντιπροέδρου  του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και π. συντονιστή βορείου και Νοτίοου Αμερικής, εκφράζει η Γενική Γραμματέας της οργάνωσης  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

“Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Χρήστου Τομαρά, ενός γνήσιου Έλληνα, ενός οραματιστή, ο οποίος είχε κάνει τρόπο ζωής την προσφορά στον συνάνθρωπο, την καλλιέργεια και την πίστη στις αξίες της κληρονομιάς του”, τονίζει η κυρία Σαραντοπούλου σκιαγραφώντας το προφίλ και την προσφορά του εκλιπόντος στην ομογένεια και τον ελληνισμό.

Την ώρα που το ΣΑΕ έχει περιπέσει το ίδιο σε “νεκρική σιγή” και, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, σε οργανωτική παράλυση,  η Γραμματέας Όλγα Σαραντοπούλου, από τη Βιέννη, έρχεται να αναπληρώσει το κενό της μη -μέχρι αυτή τη στιγμή- αντίδρασης των μελών του προεδρείου του ΣΑΕ με τους οποίους ο Χρήστος Τομαράς μοιράστηκε αγώνες, οράματα και επιδιώξεις…

Στην πτυχή αυτή κάνει λόγο και στο τηλεγράφημά της η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλοου αναφερόμενη στη θητεία του αποβιώσαντος στο ΣΑΕ. “Συνεργαστήκαμε στενά για χρόνια μέσα από το ΣΑΕ, επισημαίνει η Γενική Γραμματέας και τονίζει πως ”  εκεί είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω καλύτερα και να εκτιμήσω την γνησιότητα του χαρακτήρα του, το ανήσυχο πνεύμα του, την ανιδιοτέλεια του, που οδήγησε στην διάρκεια της ζωής του στην δημιουργία πρωτοβουλιών οι οποίες ενίσχυσαν το όραμα του ενωμένου Ελληνισμού και την στήριξη της νέας γενιάς των Ελλήνων της Αμερικής”.

Όπως επισημαίνει η κυρία Σαραντοπούλου, ” μέσα από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ο ίδιος κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία του θεσμού αφού πίστευε ότι ο Ελληνισμός εάν συσπειρώσει τις απίστευτες δυνάμεις του μπορεί να καταστεί ρυθμιστής των διεθνών εξελίξεων. Χρησιμοποίησε χωρίς φειδώ το κύρος και την ακτινοβολούσα προσωπικότητα του για να ενώσει την Ομογένεια.

>Η απώλειά του σήμερα φέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην Ελληνο-αμερικανική κοινότητα και αφήνει ένα μεγάλο κενό και για την Ελλάδα καθώς ο Χρήστος Τομαράς με σημαντική επιχειρηματική παρουσία και συμμετοχή στα κοινά, αποτελούσε μαζί και με άλλους ομογενείς τον πιο ένθερμο υπερασπιστή την εθνικών μας δικαίων και της προώθησης των ιδανικών της ιστορίας μας και της ελληνικής μας γλώσσας”.

Αναφερόμενη στη γενικότερη προσφορά του εκλιπόντος στην ομογένεια και τον ελληνισμό, αναφέρεται στην ίδρυση του  Ίδρύματος “PanHellenic Scholarship Foundation” επισημαίνοντας ότι ” ο Χρήστος Τομαράς, ήταν η φυσική ηγετική φυσιογνωμία της ομογένειας στο ΣΑΕ, ήταν ο πατριώτης που διακρίνονταν για την ευγένεια, την καλοσύνη, την αρχοντιά του, ο θεόπνευστος φιλάνθρωπος που εμπνεύστηκε το Ίδρυμα “PanHellenic Scholarship Foundation”, το οποίο παρέχει υποτροφίες σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές και τους δίνει την δυνατότητα να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους”.

Και το μήνυμα της Γραμματέως του ΣΑΕ καταλήγει:

“Η Κληρονομιά που αφήνει είναι πολύτιμη, μια παρακαταθήκη για τις νέες γενιές των Ελλήνων που έρχονται για να συνεχίσουν το έργο του με την ίδια ένταση και την αγάπη που εκείνος το έκανε.

Για όλους εμάς, η ζωή και η προσφορά του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και μας δίνει το κίνητρο ιδιαίτερα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε έναν Ελληνισμό ενωμένο.

Στην οικογένεια του εκλιπόντος, τους οικείους του και στους συνοδοιπόρους του στο Ίδρυμα, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ΣΑΕ”.