Η Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής συνεδρίασε για τους "πολίτες με ελληνικές ρίζες"!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τέσσερις ολόκληρες ώρες διήρκεσε η πρώτη, υπό τη νέα της σύνθεση, συνεδρίαση της μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) το απόγευμα της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2015,  με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Βουλής και, μέσω της Φωνής της Ελλάδος και στους εκτός Ελλάδος “πολίτες με ελληνικές ρίζες”, όπως αποφάσισε (!) η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) να αποκαλεί εφεξής την Ομογένεια…

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης που είχε με αντικείμενο τον ”καθορισμό των προτεραιοτήτων και το συντονισμό της δράσης των μελών της Επιτροπής”, το εκ 14ρων σημείων πόνημα του Προέδρου της Επιτροπής Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, για τα θέματα με τα οποία πρέπει να καταπιαστεί η Επιτροπή! Στην ουσία, ο κ. Τριανταφυλλίδης θεωρεί προφανώς ότι η Επιτροπή πρωτο-συστήθηκε και έσπευσε να καταθέσει μία εμπεριστατωμένη Έκθεση Ιδεών όπου συμπεριέλαβε θέματα που το κάθε ένα από αυτά είναι ζήτημα εάν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε μία βουλευτική θητεία, όπως αυτό της απογραφής των Ελλήνων ομογενών παγκοσμίως με κάθε λεπτομέρεια, κοινωνική, επαγγελματική κλπ.

Άλλο παράδοξο, το γεγονός ότι η προγραμματικού χαρακτήρα συνεδρίαση συνδυάστηκε με την παρουσίαση των στόχων του Υφυπουργείου Εξωτερικών και της ΓΓΑΕ.  Η δε παρουσία του Υφυπουργού κ. Αμανατίδη έδωσε την ευκαιρία στους ποντιακής καταγωγής βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να θέσουν το θέμα των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, σύμφωνα με τις οποίες η προσωπική επιστημονική του άποψη είναι πως δεν υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων! Απαντώντας στις επικρίσεις των Βουλευτών ορισμένοι εκ των οποίων ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, ο κ. Αμανατίδης επανέλαβε την επίσημη κυβερνητική απάντηση σύμφωνα με την οποία κάθε ένας είναι ελεύθερος να παρουσιάζει τις προσωπικές του επιστημονικές απόψεις, πλην όμως η επίσημη κρατική θέση είναι πως  η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε ομοφώνως την Γενοκτονία των Ποντίων το 1994.

Τα 14 σημεία

Κατά τα λοιπά, η συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό,  η καταγραφή και αποτύπωση ποσοτική και ποιοτική του ομογενειακού ελληνισμού με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, τη συνδρομή των Προξενείων και τη συνεργασία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τα ακριβή στοιχεία των ελληνικής καταγωγής  συμπολιτών μας που μένουν σε όλο τον πλανήτη και η διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας στις χώρες υποδοχής με την ταυτόχρονη  δυναμική ένταξη των Αποδήμων στα δρώμενα της νέας πατρίδας, ήταν τα τρία πρώτα σημεία του 14λόγου.

Ακολούθως ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των δεσμών τις Επιτροπής με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) και την άσκηση ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική Παιδεία και τη Γλώσσα των ομογενών. Έδωσε προτεραιότητα στον τομέα προσέλκυσης Επενδύσεων ομογενών στην γενέτειρα, χαρακτήρισε κρίσιμο σημείο τη διαφάνεια και τον έλεγχο των πεπραγμένων της Επιτροπής και της ΓΓΑΕ, αλλά και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατείας με τη λειτουργία Κέντρων Εξωπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και για τους Έλληνες Αποδήμους.

Πρότεινε  τη θεσμοθέτηση διυπουργικού οργάνου ώστε, όπως είπε, να αποφεύγονται αποσπασματικές ή αλληλεπικαλυπτόμενες ενέργειες ενώ ζήτησε την ενίσχυση της ΕΡΤ και της Δορυφορικής ΣΑΤ για την μετάδοση τηλεοπτικών Προγραμμάτων στην Ομογένεια. Ακόμη ζήτησε τη μέριμνα για τους νέους Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι είναι διπλωματούχοι επιστήμονες.

Αναφορικά με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων ο κ. Τριανταφυλλίδης ζήτησε Ειδική Συνεδρίαση όπου θα συζητηθεί το άθρο 51 παράγραφος 4 που προβλέπει τη σύσταση Νόμου.

Ειδική μνεία έκανε για το Συνταξιοδοτικό-Ασφαλιστικό των Ομογενών επισημαίνοντας ότι η επόμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής θα αφορά αυτό ακριβώς το θέμα, τα βοηθήματα. δηλαδή προς τους ομογενείς μας της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Τέλος, ο  Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι θα διατηρηθεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους Ομογενείς.

Τοποθετήσεις

Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι το υπουργείο θα επεξεργασθεί Νόμο για την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με στόχους την αυτοοργάνωση, τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ομογενών και την αυτοχρηματοδότηση. Επίσης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά θα εγκαινιαστεί σύντομα η Ηλεκτρονική Διασύνδεση των ελληνικών Προξενείων και Πρεσβειών  με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου οι ομογενείς να μπορούν με ασφάλεια και προστασία των προσωπικών τους δεδομένων να εκδίδουν πιστοποιητικά κλπ. από εκεί όπου κατοικούν. Τόνισε δε ότι σύντομα θα γίνει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος  με το Ντίσελντορφ.

Ακόμη ο κ./ Υφυπουργός αναφέρθηκε στην καθιέρωση της 20ης Μαίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, είπε ότι αναμένεται το προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση στον ΟΗΕ και εν συνεχεία στην ΟΥΝΕΣΚΟ ώστε να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετασθούν τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και ζήτησε την ομόφωνη συνεργασία των μελών της Επιτροπής.

Στην δική του αναφορά ο Γεν. Δ/ντής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος χαρακτήρισε ως βασικό μας όπλο όχι τον Τουρισμό, αλλά τον Πολιτισμό και τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι πολιτιστικές δράσεις ενώ αναφέρθηκε και στις επιτυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων Ιταλίας με αφορμή την την παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών

“Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, είχαμε θέσει δύο στόχους: αφενός την ενεργοποίηση της Πολιτείας και αφετέρου την κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, με ένα όραμα: την ουσιαστική και ισχυρή σχέση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την μητέρα πατρίδα.

Σήμερα βρίσκομαι ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να σας παρουσιάσω τα πρώτα, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, την οποία εποπτεύουμε.
Η σχέση αυτή μεταξύ των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την μόνη εγγύηση για την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Υποχρέωση, λοιπόν, για εμάς συνιστά η επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα άυλο, αλλά δυναμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Ξεκινώντας από την κορυφή, εκκινούμε νομοθετική πρωτοβουλία για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, με δημοκρατική αυτοοργάνωση του θεσμού και την ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητάς του εντός και εκτός συνόρων.
Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε και ουσιαστική σχέση μεταξύ των Ελλήνων του Εξωτερικού και του Εσωτερικού και στην καθημερινότητά τους, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν στο σύνολό τους τη δημόσια διοίκηση.
Για πρώτη φορά, προχωρούμε στην Ηλεκτρονική διασύνδεση των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων ανά τον πλανήτη με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, οι Έλληνες της Διασποράς θα μπορούν να εξυπηρετούνται εφάμιλλα με τους Έλληνες του εσωτερικού, καθώς θα μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος στη χώρα διαμονής τους να εκδίδουν πάσης φύσεως πιστοποιητικά (πχ. Γέννησης, πλησιέστερων συγγενών κτλ), αλλά και να ρυθμίζουν ζητήματα όπως το εθνικό Κτηματολόγιο κά.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε στην Ρόδο και έπεται νέος κύκλος πιλοτικής εφαρμογής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Παράλληλα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουμε τη διαχρονική παρουσία, αλλά και το εύρος των δυνατοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δρομολογήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) για επιστημονικούς σκοπούς και πρώτη φορά.
Με τον τρόπο αυτό, ερευνητές, Έλληνες και μη, θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχειακό υλικό, τίτλους βιβλίων και δημόσια έγγραφα, που σχετίζονται με τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Την ίδια ώρα, αξιοποιούμε και διπλωματικούς πόρους στα πεδία της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, πολλαπλασιάζοντας δυνητικά τα επίπεδα παρέμβασής μας στο διεθνές περιβάλλον.
Ένα πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρας γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού. Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.
Γίνεται, συνεπώς αντιληπτό ότι αποσκοπούμε όχι μόνο στην ενίσχυση των δεσμών του Μητροπολιτικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά πρωτίστως την αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων σε μία νέα βάση, λειτουργική, σύγχρονη και αποτελεσματική”.