Ασφαλιστικό: Όλοι σε ένα Ταμείο με μεγάλες μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις

Αθήνα
Στους νέους συνταξιούχους και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων μεταφέρει τα βάρη της προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις συντάξεις που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Βήματος στην πρόταση των 180 σελίδων περιλαμβάνονται:

  • Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
  • Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δω και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς», έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.
  • Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.
  • Η μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα).
  • Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων σε ατομική βάση όπως περιέγραφε ο κ. Κατρούγκαλος θεωρείται αδύνατος.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες παραμένει άγνωστο αν θα γίνουν ή όχι αποδεκτές από την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτες τις κύριες συντάξεις μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα.

Newsroom ΔΟΛ