Γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο της Παιδείας Ομογενών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΣΧΟΛΙΟ

Αθήνα. Τα όσα ειπώθηκαν κατά την ενημέρωση της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) στη Βουλή, στις 26 Ιανουαρίου 2016, από τους υφυπουργό Παιδείας και αρμόδιο για την παιδεία των ομογενών Θεοδόση Πελεγρίνη, τον πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, και τον πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης Ιωάννη Καζάζη, παρουσίασαν αναμφίβολα ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, καθηγητής Γεώργιος Παπακωνσταντίνου είπε: «Έχουμε πλέον σχηματίσει μια πάρα πολύ καλή εικόνα και γνώση για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, τι συμβαίνει στην ομογένεια, πώς προσφέρεται η εκπαίδευση και κυρίως τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και διαιωνίζονται, εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Εάν μας έλεγε ο κ. καθηγητής και πως και από πού απέκτησαν αυτήν την εικόνα θα μας διευκόλυνε πολύ.

Διότι δεν μπορεί να την απέκτησαν μέσα στις λίγες εβδομάδες που σχηματίστηκε η Επιτροπή. Ούτε από ταξίδια που δεν ακούστηκε να έκαναν στο εξωτερικό! Σε κάθε περίπτωση, πόσο πληρέστερη και ζωηρότερη θα ήταν η εικόνα εάν την είχαν φιλοτεχνήσει ειδικοί που ζουν «από μέσα» τα θέματα της Παιδείας των ομογενών!

Από την πλευρά του ο κ. Πελεγρίνης, έδωσε κάποιους αριθμούς: Σήμερα σε όλη την ελληνική ομογένεια –είπε- υπάρχουν συνολικά 88 σχολεία, 48 αμιγώς ελληνικά και 40 δίγλωσσα, όπου, πέρα από τη γλώσσα της χώρας όπου υπάγεται το σχολείο, διδάσκεται και η ελληνική. Υπάρχουν 14 ενταγμένα τμήματα και περίπου 283 παροικιακά σχολεία, απογευματινής διδασκαλίας. Για αυτά τα σχολεία της ομογένειας απαιτούνται 800 εκπαιδευτικοί -τους οποίους συντονίζουν 15 συντονιστές.

Ερώτημα: Στα νούμερα αυτά συγκαταλέγονται και τα Charter Schools;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον πρόεδρο της εκεί ελληνικής κοινότητας Νίκο Παγώνη. Διαθέτουν 5 ημερήσια τρίγλωσσα δημοτικά σχολεία, στα οποία περίπου 1.400 μαθητές εκπαιδεύονται στα γαλλικά, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ερώτηση: Τα σχολεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στα νούμερα που έδωσε ο κ. υφυπουργός για  «όλη την ελληνική ομογένεια»;

«Δεν νοείται σήμερα γλωσσική διδασκαλία η οποία δεν καταλήγει σε πιστοποίηση του οποιουδήποτε επιπέδου» τόνισε ο επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης, καθηγητής Γιάννης Καζάζης. Είμαστε σίγουροι ότι ανάλογο πιστοποιητικό πιστοποίησης θα είχε και ο μεταφραστής του κ. Τσίπρα, στο Ισραήλ!

Υπάρχουν, εντούτοις, σεμινάρια επί σεμιναρίων στα οποία κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σύγχρονη εμπορική τάση ενδιαφέρεται  για την «αξία της γνώσης» και όχι του «διπλώματος». Αλλά εμείς πρέπει να δοξάσουμε τις Επιτροπές! Σαν κι αυτές που πιστοποιούν τα διπλώματα των ξένων πανεπιστημίων…

Εδώ ζητούμενο, όμως είναι «όλοι να πιστοποιούνται στο εξωτερικό για να μπορούν να στηρίζουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση από το εξωτερικό και όχι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» και να μην «επιβαρύνεται υπέρογκα η ελληνική Πολιτεία στέλνοντας αποσπασμένους με απλό ή διπλό ή τριπλό επιμίσθιο»…

Έχει αναλογισθεί κανείς από τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή,  τη διαφορά που κάνει για το ελληνόπουλο της ξενιτιάς ο «δάσκαλος από την Ελλάδα» από τον καθ΄’ όλα άξιο τοπικό δάσκαλο; Εάν δάσκαλος δεν είναι μόνον η μεταφορά γνώσεων, αλλά είναι και το ζωντανό παράδειγμα, είναι τα βιώματα και είναι η γενικότερη κουλτούρα που μεταφέρει, τότε εύκολα ο «δάσκαλος από την Ελλάδα» καταλαμβάνει τη σημαντικότερη θέση, και τέτοιον έπρεπε να επιζητούμε, ασχέτως κόστους, αφού μαζί με τα γράμματα θα μεταφέρει ελληνικό ταμπεραμέντο, ελληνικό πατριωτισμό και ελληνικές εμπειρίες. Αυτά τα τελευταία χαρίσματα γεμίζουν τα στήθη των ελληνόπουλων στην ξενιτιά με υπερηφάνεια για την καταγωγή τους και όχι η «άλφα-βήτα»!

Και να σκεφθεί κανείς ότι το κόστος για όλο το οικοδόμημα της ελληνόγλωσσης παιδείας στο εξωτερικό ανέρχεται, όπως ελέχθη, στον προϋπολογισμό του 2016 σε 9 εκατ. Ευρώ… Όσο, δηλαδή, ένα τόσο δα ασήμαντο «σκανδαλάκι»!

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της καθιέρωσης «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, είπε ότι βρίσκεται  στο τελικό στάδιο των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία.  Αλήθεια, από πόσα στάδια υπογραφών πέρασε; Και κάθε πόσες εβδομάδες υπογράφει και ένας υπουργός; Γιατί 6 μήνες τώρα για να συλλέξεις υπογραφές, μάλλον πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες!