Νέος κύκλος αντιπαράθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες

Το απόγευμα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD).
Η τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο περί «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές», το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες.

Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης η αναγκαιότητας της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει από την διαπιστωθείσα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να εκλέξει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο βάσει του νόμου (4339/2015) έχει ανατεθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου.

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαβούλευσης του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης και ενόψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Συνολικά, ο υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις 11 φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις, ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Η ΝΔ

Στο μεταξύ, επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την Πέμπτη. Με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι», ενώ τον κατήγγειλε ως «μόνιμο εκφραστή διχαστικού λόγου».

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αφαιρεί από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα να δίνει άδειες και τη μεταφέρει στην κυβερνησή του.

“Θέλει να μοιράσει η κυβέρνησή του τις τηλεοπτικές άδειες. Χωρίς να δίνει εξήγηση, αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά να δώσει τέσσερις άδειες. Κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι. Χτίζουν κύκλωμα διαπλοκής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για πολιτική πόλωσης και διχασμού”.