Το Βερολίνο υπέρ της βοήθειας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Για έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ανεξάρτητο ρόλο της Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο της προσφυγικής μετανάστευσης», δήλωσε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να προσθέσει ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ:

«Το θέμα είναι η διάθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ “εικόνων της κατάστασης”, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας των διακινητών».

Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν αυτές οι επιχειρήσεις θα γίνονται και εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι οι «εικόνες της κατάστασης» μπορούν να ληφθούν και να διαβιβαστούν «και ανεξάρτητα από το ερώτημα σε ποια χωρικά ύδατα βρίσκεται κάτι».

Καθώς Ελλάδα και Τουρκία υπέβαλαν αίτημα στο ΝΑΤΟ για συνδρομή στο Αιγαίο κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η Συμμαχία υπογραμμίζει ότι «ο πρωταρχικός στόχος προσφυγικής αποστολής θα είναι η αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών».

Πάντως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό», λέει η γερμανική πλευρά που είχε υποστηρίξει το αίτημα μαζί με Αθήνα και Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας υπουργός Π. Καμμένος έχει αναγκαστεί να επιστρέψει εξαιτίας της τραγωδίας με το ελικόπτερο.

Οι μέχρι τώρα διαρροές θέλουν την Τουρκία να έχει συμφωνήσει να δέχεται επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ τόνισε από την πλευρά του ότι «η πρωταρχική στόχευση οποιασδήποτε αποστολής του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό θα είναι τα δίκτυα διακινητών».