Αντάρτικο του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων

Αθήνα. Στη συμφωνία της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία εναντιώνεται το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που διοργανώνει δημόσια εκδήλωση-συζήτηση αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου.

Ομιλητές θα είναι οι Δημήτρης Βίτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Συντονιστής του κυβερνητικού έργου για το Προσφυγικό, Καλλιόπη Στεφανάκη, Εκπρόσωπος Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Κοσμόπουλος, Εκπρόσωπος ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Πάνος Λάμπρου, Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα Δικαιώματα.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος, μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Μήνυμα στην εκδήλωσή θα στείλει από την Ειδομένη ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής AI WEI WEI.
Η εκδήλωση-δημόσια συζήτηση θα γίνει στις 18.30 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: “Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 7.03.2016, και κυρίως οι πληροφορίες που διακινούνται για την πρόταση της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ανησυχία, αλλά και την οργή των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κινημάτων αλληλεγγύης, κομμάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και ακολούθως απέναντι στις αρχές της ίδιας της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου”.

Και συνεχίζει: “Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμη την επόμενη περίοδο μέχρι τη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου, οπότε και θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόσο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή, όσο για εκείνους που θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αριστερά κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει, με κάθε τρόπο, να κινητοποιηθούμε δυναμικά ενάντια σε λογικές που αρνούνται να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης, το προσφυγικό δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία, στους ανθρώπους που κατατρεγμένοι από τoν πόλεμο, τη φτώχεια και την καταστροφή, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό φτάνουν στην Ευρώπη για να βρουν καταφύγιο.

Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων”.