Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο

Αθήνα. Τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο τραπέζι των συναντήσεων κυβέρνησης – θεσμών την Τρίτη, όπου παραμένουν ανοικτά πολλά θέματα. Παράλληλα, θα συζητηθούν ζητήματα ενέργειας και δικαιοσύνης, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι δύο πλευρές  φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους, με το κουαρτέτο να ζητά πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων και τον υπουργό να δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Το χρέος

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι  η για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα “Il Sole 24 ore” ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς όπως ανέφερε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».