Ευχές του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών προς τον ελληνικό λαό

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Ευχές προς τον ελληνικό λαό με την ευκαιρία της 195ης επετείου της επανάστασης του 1821 στέλνει εκ μέρους του αμερικανού προέδρου και του αμερικανικού λαού με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Το περασμένο Φθινόπωρο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα και να επαναβεβαιώσω την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ και την ακλόνητη δέσμευση στον μακροχρόνιο συνεταιρισμό μας. Τα έθνη μας ενώνονται με μία ισχυρή πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία, που αρθρώθηκαν αρχικά στις αγορές της Αρχαίας Ελλάδας και χρησίμευσαν ως έμπνευση στους πατέρες ιδρυτές της Αμερικής».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, ο Τζον Κέρι είπε πως εργάζονται από κοινού για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του εμπορίου και των επενδύσεων και την διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα διατηρούν ισχυρούς διμερείς στρατιωτικούς δεσμούς. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βοηθά να διασφαλιστούν τα σύνορα της Ευρώπης και να αποτραπεί η λαθραία είσοδος στο Αιγαίο Πέλαγος. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Ελλάδας στον συνασπισμό εναντίον του ISIL, καθώς εργαζόμαστε μαζί για να καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πλέκει το εγκώμιο του ελληνικού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει προς τους πρόσφυγες.

«Επαινούμε το ανθρωπιστικό πνεύμα του ελληνικού λαού που συνεχίζει να ανταποκρίνεται με γενναιοδωρία και συμπόνια στον πρωτοφανή αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φεύγουν για να γλυτώσουν από διωγμούς, συγκρούσεις, και την οικονομική δυσπραγία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που στέκονται αλληλέγγυες με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς αντιμετωπίζουμε από κοινού αυτή την ιστορικών διαστάσεων πρόκληση».