Μητσοτάκης: Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα

Αθήνα. Την ανάγκη ψήφισης ενός νέου Συντάγματος τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα: “Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τι πρέπει να αλλάξει;”.

“Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι “την κρίση τη δημιούργησε η πολιτική και η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου Συντάγματος”.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος:

– Που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής

– Που θα αναβαθμίζει τη Βουλή απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών)

– Που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του

– Αναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον

– Που θα απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών

– Που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16

– Ευέλικτο που αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη

– Λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.